Rijksoverheid

Kamer akkoord met bezuinigingsplannen, wel aanpassingen

Nieuwsbericht | 07-06-2011

De Vaste Kamercommissie voor Defensie is maandagavond in grote lijnen akkoord gegaan met de bezuinigingsplannen van minister Hillen, die in totaal 1 miljard euro belopen. In de komende vier jaar gaan er zo'n 12.000 banen verdwijnen en wordt een deel van het materieel afgestoten.

Regeringspartijen CDA en VVD vroegen met steun van onder meer de PVV een aantal aanpassingen door te voeren. Het betreft dan onder meer het in de lucht houden van vijf extra Cougar-helikopters en het niet afstoten van twee nieuwe patrouillevaartuigen van de Koninklijke Marine. Het geld hiervoor zou van de verkoop van infrastructuur moeten komen. "Ik heb daar nu geen geld voor, we zullen dat moeten uitzoeken", liet Hillen weten.

Veelzijdig inzetbaar

De Kamercommissie trok niet minder dan 12 uur uit om de plannen van minister Hillen te bespreken. Kritiek kwam er met name van de PvdA, SP en GroenLinks. Die partijen betichtten de bewindsman van een gebrek aan visie en dat het ambitieniveau veel te hoog ligt. Hillen bestreed dat te vuur en te zwaard. "Dat we veelzijdig inzetbaar willen zijn, is juist een logische ambitie. Er staat straks een goed uitgerust en geoefend leger, waarmee we de verantwoordelijkheid kunnen dragen die bij een land als het onze past."

De aandacht voor het personeel vormde een groot deel van de beraadslagingen. Minister Hillen meldde daarbij dat hij zou snel mogelijk met de bonden in overleg wil treden. "Er staat heel wat op de agenda. Er is geen CAO, we moeten een activerend sociaal beleidskader overeenkomen en spreken over het nieuwe personeelsbeleid." Vandaag hebben de vakcentrales voor Defensiepersoneel laten weten het overleg voorlopig op te schorten in afwachting van meer duidelijkheid over de plannen van de minister.