Waterschap Rivierenland

ernstige scheuren in kades (update droogte 7 juni)

Waterschap Rivierenland vindt geen ernstige scheuren in kades (update droogte 7 juni)

Publicatiedatum : 7 juni 2011

Waterschap Rivierenland heeft geen ernstige scheuren gevonden in kades (regionale waterkeringen) in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. De aangetroffen scheuren zijn van beperkte omvang. Zij vormen geen risico voor de veiligheid.

Het waterschap is op maandag 6 juni gestart met het wekelijks inspecteren van delen van kades in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Het gaat hier om 100 km kades zonder wegen erop. Deze delen zijn relatief smal en daardoor gevoeliger voor droogte.

Maaien met oog op vogels

Het waterschap heeft eigenaren van percelen op kades en pachters via een brief opgeroepen om hun stuk kade te maaien. Hierdoor zijn eventuele scheuren in de kades gemakkelijker op te sporen. De meeste eigenaren hebben inmiddels het maaiwerk verricht. Daar waar het waterschap zelf de kades beheert, controleren medewerkers de kades vóór het maaien of er geen nesten van broedende vogels zijn. Hierdoor wordt voorkomen dat veel nesten vernietigd worden door de maaiwerkzaamheden.

Verder nieuws over de droogte in het rivierengebied

Waterschap Rivierenland kan voldoende water inlaten vanaf de grote rivieren. Lokaal kan kortstondig watertekort ontstaan als meerdere agrariërs tegelijk water uit de sloot halen om te sproeien. Boeren worden daarom aangeraden om het sproeien zoveel mogelijk in onderling overleg te regelen en s'avonds of s'nachts te sproeien.

Het aantal meldingen van blauwalg en dode vissen dat bij het waterschap binnenkomt, is op dit moment niet hoger dan het aantal in voorgaande jaren.