Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

7 juni 2011, 16.00 uur

Een EOD-er demonteert de bom op de met zeecontainers geïsoleerde vindplaats. Foto: ministerie van Defensie De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft vorige week dinsdag een zware vliegtuigbom geruimd in Westkapelle. Een overzicht van Defensie-operaties tussen 30 mei tot en met 5 juni.

De Britse 1000-ponder werd tijdens een bombardement in 1944 afgeworpen. Dijkversterkingwerkzaamheden in maart legden het explosief bloot. Bij de ruiming moesten omwonenden hun huis of bedrijf verlaten. Maandagavond is de EOD ook ingezet na een kleine ontploffing in een prullenbak op het parkeerterrein van IKEA in Son, bij Eindhoven.

Bluscapaciteit
Een Chinook-transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando heeft vrijdagmiddag en avond geassisteerd bij het blussen van een grote brand in het natuurgebied Aamsveen bij Enschede op de grens met Duitsland. Dit gebeurde op verzoek van de Veiligheidsregio Noordoost Gelderland. Na een verzoek daartoe, is de helikopter ook ingezet boven Duits grondgebied. De consignatie van een Chinook-transporthelikopter met bemanning voor eventuele inzet voor bestrijding van natuurbranden, is zondagavond opgeheven. In totaal dropte de Defensiehelikopter 25 keer water op de vuurhaard, wat neerkomt op 250.000 liter water.

Korporaal Peter (li) is handcontroler en hanteert de afstandsbediening. Korporaal Lennon vervult de taak van mission operatior en is verantwoordelijk voor de vlucht. De Raven die zoals in dit geval opereert ten gunste van Intensivering Civiel Militaire Samenwerking (ICMS) behoort tot de 107 Aerial Systems batterij (ASBat), ondergebracht bij het 103 ISTAR-bataljon.

Dijkcontrole
Een onbemand vliegtuigje van de Koninklijke Landmacht heeft vorige week in Delfland dijken op scheuren en andere veranderingen geïnspecteerd. Het verzoek kwam van het Hoogheemraadschap van Delfland en de controle werd uitgevoerd met een Raven Unmanned Aerial Vehicle.

Orkaanhulp
Een noodhulpdetachement van de 32e infanteriecompagnie op Aruba staat vanaf woensdag gereed om bijstand te leveren bij orkaanpassages. Het Korps Mariniers vervult hiermee 1 van de hoofdtaken van Defensie in het Caraïbisch Gebied.

Reddingshelikopters
Afgelopen week kwam er eenmaal een reddingshelikopter in actie. De AB-412 van Vliegbasis Leeuwarden bracht een patiënt van Terschelling naar Medisch Centrum Leeuwarden. In internationale treinen mag de marechaussee tot 30 minuten rijden vanaf de grens (of tot het tweede station na de grens), maximaal 2 treinen per dag per traject en maximaal 8 treinen per dag, per trein maximaal 2 coupés controleren. Foto: ministerie van Defensie

Mobiel toezicht Marechaussee De Koninklijke Marechaussee zet vanaf 1 juni het zogenoemde mobiel toezicht veiligheid achter de grens met België en Duitsland weer volledig in. Eind vorig jaar oordeelde de rechter dat deze vorm van toezicht te veel op grenscontroles leek. In reactie hierop is het Vreemdelingenbesluit aangepast en het mobiel toezicht juridisch in orde gemaakt.

Operaties in het buitenland:

Spanje
De mijnenjagers Hr. Ms. Zierikzee en Hr. Ms. Middelburg bewaken sinds vorige week de zuidgrens van Spanje. De grensbewakingsoperatie die illegale migratiestromen uit Afrika tegen moet gaan, valt onder het Europees agentschap Frontex. Samen met de mijnenjager Hr. Ms. Willemstad en het torpedowerkschip Hr. Ms. Mercuur rouleren de schepen tot 1 juli in het zeegebied tussen Spanje, Marokko en Algerije.

Somalië
Hr. Ms. Tromp is na een laatste patrouille voor de Somalische kust opgestoomd richting de Rode Zee. Daar in het gebied tussen Jemen en Eritrea vielen piraten onlangs koopvaardijschepen aan. Het marinefregat blijft tot 15 juni vlaggenschip van de operatie Ocean Shield.

Majoor Gooijer (l.) neemt commando over van ranggenoot Hosmus. Foto: ministerie van Defensie

Afghanistan
De eenheid die de eerste politietrainingsgroep in Noord-Afghanistan logistiek in goede banen gaat leiden, is woensdag officieel van start gegaan. Dit National Support Element bouwt voort op de werkzaamheden die de logistieke kwartiermakers de afgelopen maanden al verrichtten. Nederlandse F-16's op de flightline van Decimomannu. Archieffoto ANP

Libië
De NAVO-landen hebben afgelopen woensdag besloten de militaire operatie in Libië tot eind september te verlengen. Nederland neemt binnenkort een besluit over eventuele verlenging van de Nederlandse bijdrage aan operatie Unified Protector. Nederland neemt nu deel met mijnenjager Hr. Ms. Haarlem en 6 F-16´s vanaf de Italiaanse basis Decimomannu.

De mijnenjager Hr. Ms. Haarlem onderbrak tijdelijk haar taken, het controleren van het wapenembargo voor de Libische kust, om voorraden aan te vullen op Kreta.

Nederlandse F-16´s die het wapenembargo en de no-fly zone boven Libië controleren, hebben afgelopen week een tiental missies gevlogen.

Komende periode:

Singapore
Een Nederlands hefschip voor het plaatsen van windmolens op zee dat met beveiliging aan boord op weg is naar Singapore, komt daar naar verwachting 10 juni aan. Het is de derde keer dat mariniers van het zogeheten Vessel Protection Detachment langzaam varende platformen veilig door risicovol gebied loodsen.