Gemeente Grave

Reacties gevraagd op ombuigingen/bezuinigingen 2012-2015

Op 1 juni jl. heeft het college de Kadernota 2012 uitgebracht. Onderdeel van de Kadernota 2012 zijn de ombuigingen en bezuinigingen die voor de jaren 2012 tot en met 2015 moeten worden doorgevoerd vanwege de financiële situatie van de gemeente.

De Kadernota 2012 wordt op 28 juni a.s. door de gemeenteraad behandeld in een informatieve vergadering en op 5 juli a.s. vindt de besluitvorming plaats. De vergaderingen zijn openbaar en kunnen door iedereen worden bijgewoond.

Gelet op de financiële positie van de gemeente is het noodzakelijk om in de jaren 2012 tot en met 2015 in totaal een bedrag van ⬠2,0 miljoen te bezuinigen. De belangrijkste reden hiervoor zijn de teruglopende inkomsten van de Algemene Uitkering van het Gemeentefonds als gevolg van de economische recessie. De Algemene Uitkering is de belangrijkste bron van inkomsten voor de gemeente. Verder spelen de wensen van nieuw beleid en de toename van het aantal uitkeringsgerechtigden ook een rol.

In de Kadernota 2012 zijn twee overzichten/lijsten van mogelijke ombuigingen/bezuinigingen opgenomen, te weten een lijst met categorie A onderwerpen en een lijst met categorie B onderwerpen. Onderwerpen uit de lijst categorie A hebben een concreet financieel resultaat terwijl de onderwerpen uit categorie B nog verder moeten worden uitgewerkt voordat een financieel resultaat kan worden berekend. Van belang is te vermelden dat met het presenteren van de twee lijsten nog geen keuzes zijn gemaakt. Het zijn overzichtslijsten waaruit de gemeenteraad kan kiezen. Tijdens de behandelingen op 28 juni en 5 juli a.s. zal blijken voor welke onderwerpen een brede meerderheid in de raad te vinden is.

Het gemeentebestuur is benieuwd naar uw reactie op de voorstellen. Iedere burger, in persoon of als lid van een maatschappelijke organisatie of vereniging, wordt in de gelegenheid gesteld schriftelijk of per email te reageren. Indien schriftelijk kunt u uw reactie sturen aan het gemeentebestuur van Grave, Postbus 7, 5360 AA Grave. Digitaal kunt u uw bevindingen aandragen via info@grave.nl. De uiterste datum voor het indienen van de reacties is gesteld op donderdag 23 juni a.s. De raadsfracties hebben dan voldoende tijd om deze te betrekken bij het bepalen van hun standpunten.

De Kadernota 2012 en de genoemde overzichten zijn vanaf vrijdag 10 juni geplaatst op deze website bij de raadsagenda van 28 juni en 5 juli a.s. Meer informatie over dit onderwerp kunt u verkrijgen bij de concerncontroller, de heer A.H.M. Cornelissen, telefoon 0486-477207 of via a.cornelissen@grave.nl.
Â