Gemeente Grave

Eerste landelijke respijtwijzer mantelzorg

Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, is gestart met de landelijke respijtwijzer: www.respijtwijzer.nl. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) maakt de website financieel mogelijk. Â
Iedereen krijgt vroeg of laat met mantelzorg te maken. 3,5 miljoen Nederlanders bieden hulp aan mensen die zorg nodig hebben. 1,1 miljoen doet dat langdurig en intensief. Maar liefst 450.000 mantelzorgers voelen zich zwaar of overbelast.

Het is belangrijk dat mantelzorgers even pauze kunnen nemen bij de zorg voor een ander. Daarvoor is respijtzorg nodig. Er is sprake van respijtzorg als de zorg die de mantelzorger verricht tijdelijk wordt overgenomen door vrijwilligers of professionals. Zo kan de mantelzorger de zorg langer volhouden en kan soms een opname worden voorkomen.

De website www.respijtwijzer.nl biedt een landelijk overzicht van respijtzorgvoorzieningen (zorgboerderijen, zorghotels, logeerhuizen, dagopvang, zorg door vrijwilligers etc.). Meer dan 4000 organisaties en instellingen bieden respijtzorgvoorzieningen voor zorgvragers en arrangementen voor mantelzorgers aan. Respijtwijzer.nl bevat verder informatie over respijtzorg waaronder financieringsmogelijkheden, maar ook respijtarrangementen en ervaringen van mantelzorgers en zorgvragers met respijtzorg.

Mezzo vindt dat mantelzorgers recht hebben op tijd voor zichzelf: minimaal een dagdeel vrijaf per week en drie weken vakantie per jaar. Nu zijn er allerlei praktische en psychologische drempels waardoor dit niet lukt. De website bevat daarom ook informatie die zorgvragers en mantelzorgers stimuleert drempels te overwinnen. Uit eigen onderzoek van Mezzo blijkt dat ruim de helft van de ondervraagden niet weet dat men een financiële vergoeding kan krijgen voor respijtzorg. Ook maakt tweederde van de geënquêteerden die bekend zijn met respijtzorg daar geen gebruik van vanwege psychologische drempels. Men heeft het gevoel de ander in de steek te laten, bagatelliseert de overbelasting en vraagt zich af of anderen wel even goed voor de ander zorgen.

De website www.respijtwijzer.nl is er voor zorgvragers, mantelzorgers, zorgaanbieders, gemeenten en verwijzers . Verwijzers kunnen mantelzorgers stimuleren gebruik te maken van respijtzorg. Het Steunpunt Mantelzorg Land van Cuijk is blij met deze respijtwijzer want de respijtwijzer geeft ook een overzicht van het aanbod in deze regio.