Sociaal-Economische Raad

7 juni 2011

Op 5 juni 2011 is dr.ir. Theo Quené overleden op de leeftijd van 80 jaar. De planoloog Quené was voorzitter van de SER van 1985 tot en met 1996. Hij volgde indertijd Jan de Pous op, de langstzittende SER-voorzitter (21 jaar). In 1996 werd Quené opgevolgd door Klaas de Vries.

Theo Quené was, voordat hij bij de SER kwam, onder meer secretaris-generaal van het ministerie van VROM en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Na zijn vertrek bij de SER werd hij voorzitter van de VROM-raad. Ook was hij interim-bestuurder in Zaanstad en van de Leidse universiteit. Theo Quené was lid van de KNAW en kreeg een eredoctoraat van de Universiteit Wageningen. Bij zijn afscheid van de SER werd hij benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje Nassau.

De periode dat Quené voorzitter van de SER was, was geen makkelijke tijd. Toenmalig FNV-voorzitter Johan Stekelenburg typeerde hem indertijd als iemand die beschaafd vocht voor de overlegeconomie en voor fatsoenlijke arbeidsverhoudingen, in een wereld vol stijlloosheid.

SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan leerde de SER en Quené kennen in de tijd dat hij voorzitter was van het VNO (1991-1996): "Theo was volstrekt integer en honderd procent toegewijd aan de publieke zaak en die van de SER in het bijzonder. Hij was zeer gezaghebbend door zijn intellectuele kwaliteiten."

De SER denkt in dankbaarheid terug aan de grote bijdrage die Theo Quené aan de overlegeconomie en het SER-werk heeft geleverd.