Gemeente Barneveld


Barneveld start met voorontwerp voor de Harselaartunnel

Het college van burgemeester en wethouders van Barneveld heeft besloten om advies-, ontwerp- en ingenieursbureau Arcadis opdracht te geven om het voorontwerp te maken van de toekomstige Harselaartunnel. Het voorontwerp vormt één van de voorbereidingen voor de bouw van de tunnel. De Harselaartunnel wordt gerealiseerd op de locatie van de huidige spoorwegovergang, nabij het Transferium Barneveld-Noord.

De gemeenteraad van Barneveld heeft op dinsdag 24 mei 2011 unaniem ingestemd met de bouw van de Harselaartunnel. Het raadsbesluit zet het licht op groen om te starten met het voorbereidende werk. Dat betekent onder andere dat een voorontwerp van de Harselaartunnel moet worden gemaakt. Het college van burgemeester en wethouders heeft Arcadis opdracht gegeven om dit voorontwerp van de tunnel op te stellen.

Majeur project voor Barneveld
De bouw van de Harselaartunnel, inclusief de aanpassing van de kruispunten, wordt één van de grootste infrastructurele projecten van de gemeente Barneveld. Er is niet alleen veel geld mee gemoeid (ruim 35 miljoen euro), de bouw heeft gedurende een lange periode (minimaal anderhalf jaar) gevolgen voor de bereikbaarheid van bewoners en bedrijven in het gebied. De gemeente Barneveld werkt momenteel aan oplossingen om die bereikbaarheid zo goed als mogelijk te garanderen. De gemeente doet dat overigens in samenspraak met bewoners en bedrijfsleven. De Harselaartunnel is belangrijk om in de toekomst een goede bereikbaarheid van Barneveld en van het bedrijventerrein Harselaar te faciliteren. In verband met de verbreding van de Baron van Nagellstraat en de Stationsweg (nabij de spoorwegovergang) moet ook de overweg worden verbreed. Dat is niet toegestaan. De spoorlijn moeten daarom óf worden overbrugd óf worden ondertunneld. In verband met de beschikbare ruimte is een brug geen optie. Daarom is gekozen voor een tunnel en het aanpassen van de beide kruispunten die op het tunnelvak aansluiten. De tunnel biedt daarnaast ook de mogelijkheid om op termijn een nieuw station Barneveld-Noord te realiseren op de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn. De gemeente Barneveld spant zich, samen met andere gemeenten, in om op deze lijn een RegioSprinter te laten rijden.

De bouw van de tunnel duurt minimaal anderhalf jaar. De start van de bouw hangt af van het moment waarop het bestemmingsplan Harselaar-Zuid en het bestemmingsplan voor de bouw van de tunnel onherroepelijk zijn geworden.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl