Meer kansen voor MKB bij aanbestedingen

Persbericht van Gemeente Den Haag

Datum
7 juni 2011

De gemeente Den Haag wil het Midden en Kleinbedrijf meer kans geven bij aanbestedingen. Het college van B & W voert hiertoe nieuwe regels in. Ook gaat de gemeente strenger toezien op het naleven van de aanbestedingsregels.

Regionale bedrijven en het MKB worden nu al zoveel mogelijk betrokken bij aanbestedingen van bouw- of herstelopdrachten van de gemeente. Maar omdat Den Haag MKB-vriendelijke stad wil zijn, worden extra maatregelen genomen.

Wethouder Henk Kool (Economie): "Wij moeten op alle mogelijke manieren het MKB in de stad meer kans geven om opdrachten te verwerven. Dat is goed voor het MKB, dus goed voor de hele stad."

Den Haag gaat een stokje steken voor het onnodig samenvoegen van verschillende diensten, producten of werken in één grote aanbesteding. Dit bundelen van opdrachten is niet nodig en is nadelig voor het MKB. In het vervolg wordt gecontroleerd of de opdracht in verschillende onderdelen kan worden aanbesteed.

Verder worden de regels om een aanbesteding te winnen versoepeld. De eisen voor de omvang van de omzet van een bedrijf worden meer in overeenstemming met de opdracht gebracht.

Verder wordt de gemeentelijke aanbestedingsrichtlijn aangepast. Nu moet een werk boven de 500.000 euro openbaar worden aanbesteed. In de toekomst is de algemeen directeur bevoegd om bij werken met een waarde tot 1,5 miljoen euro de meervoudig onderhandse offerteprocedure te volgen in plaats van een aanbesteding. Op die manier kan de gemeente namelijk zelf meerdere partijen uitzoeken die meedingen naar een opdracht.

Om te controleren of de nieuwe regels goed worden nageleefd, stelt de gemeente een meldpunt in voor bedrijven die klachten hebben over een aanbestedingsprocedure.

Wethouder Kool heeft als rapporteur van het Comité van de Regio's de Europese Commissie onlangs geadviseerd het Midden en Kleinbedrijf in Europese steden meer kansen te geven bij aanbestedingen. De EC werkt aan nieuwe richtlijnen hiervoor.




Razende Robot Reporter