Algemene Onderwijsbond

07-06-2011

Krimp basisonderwijs zet stevig door

Het basisonderwijs verloor het afgelopen jaar rond de 14.000 leerlingen, veel meer dan verwacht. Dat blijkt uit de voorlopige leerlingtelling van het ministerie die het Onderwijsblad eind deze week publiceert. De krimp slaat vooral toe in Limburg en Zeeland.

Veertienduizend leerlingen minder, dat zijn omgerekend 62 gemiddelde basisscholen die het afgelopen jaar zijn verdwenen. De krimp slaat harder toe dan verwacht, zo blijkt uit de voorlopige leerlingtelling van DUO/CFi op 1 oktober 2010. Het ministerie gaat in de onlangs gepubliceerde kerncijfers nog uit van de referentieraming - zeg maar de schatting voor de begroting - en komt dan uit op een daling van ongeveer 7.000 leerlingen.

De eerste telgegevens laten nu een bijna tweemaal zo grote daling zien, die vooral in het zuiden van het land hard aantikt. Over het algemeen wijken de voorlopige tellingen slechts marginaal af van de definitieve cijfers. De Tweede Kamer houdt donderdag 9 juni een hoorzitting over de effecten van krimp in het basisonderwijs.

Daling in zuiden van het land
Zo raakten volgens DUO/CFi scholen in de provincies Brabant en Limburg rond de 2.700 leerlingen kwijt. Voor het relatief dun bevolkte Zeeland is ook de krimp van bijna 800 leerlingen een forse klap. Volgens schooldirecties in Zeeland wijken veel ouders met hun kinderen uit naar België, niet omdat het onderwijs daar beter zou zijn, maar omdat school daar al vanaf twee-en-een-half begint en ze zo dure kinderopvang uitsparen. Door de daling in het zuiden verliest vooral het katholiek onderwijs in absolute zin de meeste aanhang.

Kleine groei in Utrecht
Utrecht is de enige provincie die nog een kleine leerlinggroei in het basisonderwijs kent. Een klein plusje van 0,5 procent, iets meer dan 500 leerlingen erbij. Vorig jaar zaten de basisscholen 4.600 in de min, het jaar daarvoor was er nog een klein plusje. De provincies Limburg en Zeeland hebben het zwaar, daar is er 2 tot 3 procent minder. Maar ook in noord Nederland tekent de krimp zicht stevig af. In de drie Randstadprovincies, Overijssel en Flevoland valt de daling nog mee.

In de uitgebreide excelsheet zijn alle zuilen per provincie zichtbaar over de periode 2006-2010.
Zie het origineel