Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 07-06-2011 Woningcorporatie verkoopt stoomschip Rotterdam

Woningcorporatie Woonbron gaat het stoomschip de ss Rotterdam verkopen omdat de exploitatie ervan niet winstgevend is. Eerder werd het schip nog voor miljoenen gerenoveerd.

Sinds de opening in februari 2010 trok het schip, dat ligt afgemeerd in Katendrecht, 500.000 bezoekers. Dat is niet genoeg voor een winstgevende exploitatie. Daarnaast bood het schip een leerwerkplek aan 260 leerlingen.

Afbeelding: Stoomschip Rotterdam `Een woningcorporatie behoort niet op deze schaal zelfstandig volkshuisvestelijk kapitaal aan te wenden tot (semi) commerciële, maatschappelijke projecten, die niet direct tot verhoging woonkwaliteit en woninguitbreiding leiden', schrijft de nieuwe bestuursvoorzitter Bert Wijbenga in het jaarverslag van Woonbron. Dat is een aanzienlijk ander geluid dan dat van de voormalige Woonbrontopman Martien Kromwijk.

Schip mogelijk weg uit Rotterdam

Woonbron wil het schip zo snel mogelijk verkopen, maar wel voor een redelijke prijs. Het gevolg daarvan kan zijn dat het schip de Rotterdamse haven gaat verlaten. 'We doen ons best om het schip in Nederland te houden, maar een goede verkoopprijs is onze prioriteit', zegt Wijbenga vanmorgen in het Financieele Dagblad.

44,3 miljoen verlies

In totaal leed Woonbron in 2010 EUR 44,3 miljoen verlies op de exploitatie van het schip. De boekwaarde van de ss Rotterdam is daarom teruggebracht van EUR 120 naar EUR 80 miljoen. In totaal heeft de verbouwing van het schip de Rotterdamse corporatie ruim EUR 250 miljoen gekost, een veelvoud van de aanvankelijk begrote EUR 24 miljoen. Er deden zich bij de renovatie veel kostbare tegenvallers voor, onder meer door de aanwezigheid van veel asbest. Ondanks de verliezen op de ss Rotterdam benadrukt Woonbron in haar jaarverslag een `financieel gezonde organisatie' te zijn.