Politie Brabant-Noord

Taskforce: georganiseerde hennepteelt wederom aangepakt

Brabant, 07-06-2011

Onder regie van de Taskforce die de georganiseerde criminaliteit aanpakt in Brabant heeft de overheid 6 en 7 juni opnieuw acties gehouden. In de gehele provincie zijn meerdere hennepkwekerijen ontruimd. Bij de acties zijn vijf personenauto's, één woning, één tv en een spelcomputer en 700 in beslaggenomen. Twaalf personen zijn aangehouden en er volgen nog meer aanhoudingen.

De acties zijn gericht tegen de georganiseerde hennepteelt. De politie onderzoekt welke personen verder nog in verband staan met de ontmantelde hennepkwekerijen en zal ook hen aanpakken. De invallen en controles passen in de bredere aanpak van de Taskforce om de informatiepositie van de overheid te verbeteren, zodat gemeenten en de belastingdienst gerichte interventies kunnen plegen en bovendien de criminele verbanden zichtbaar worden. Ook kan de informatie een rol spelen in toekomstige onderzoeken naar de georganiseerde criminaliteit in Brabant.

Etten-Leur en Tilburg

Op de Wlhelminalaan in Etten-Leur zijn in een schuur bij een woning 65 hennepplanten aangetroffen. De bewoner is aangehouden en verhoord. De stroom werd illegaal afgetapt en er zijn mogelijk eerdere oogsten geweest. Er loopt ook nog een onderzoek naar de mogelijk opbrengsten hiervan. In een slaapkamer van een woning aan de Meerkoet in Etten-Leur trof de politie een kwekerij van 304 planten aan. Ook hier werd de stroom buiten de meter om afgetapt. De politie onderzoekt nog wie de eigenaar van de kwekerij is. Aan de Wielewaal in Etten-Leur bleek een hennepkwekerij op een zolder te zitten. De politie trof daar 28 kilo gedroogde henneptoppen aan die een waarde van 98.000 vertegenwoordigt.

In Tilburg onderzocht de politie ook meerdere adressen. De politie trof ruim 30 kilo henneptoppen met een waarde van 105.000 aan op een zolder aan de Eisingahof. Twee bewoners zijn aangehouden en worden verhoord. In een loods aan de Herastraat in Tilburg stuitte de politie op een verborgen ruimte die ingericht was als kwekerij. In meerdere ruimtes trof de politie 3200 planten aan. Er was sprake van diefstal van stroom. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de eigenaar van de kwekerij. In een woning aan de Puccinistraat in Tilburg werden twee verdachten aangehouden. In die woning werd een kwekerij met 200 planten aangetroffen. Naast dat ook hier stroom illegaal werd afgestapt, bleek dat er vermoedelijk ook al eerder geoogst was.

Eindhoven

Ook in Eindhoven heeft de politie vandaag hennepkwekerijen ontruimd. Aan de Cascognehof in Eindhoven werd een verdachte aangehouden. In de woning van deze verdachten trof de politie een kwekerij van 124 planten aan. De stroom werd illegaal afgetapt. Aan de Moezellaan in Eindhoven liepen twee verdachten tegen de lamp. Hun kwekerij met 40 planten werd door de politie gevonden. Er leek sprake te zijn van eerdere oogsten en diefstal van stroom. De politie nam een auto in beslag en is een onderzoek naar ontneming gestart. Aan de Jacob van Deventerstraat in Eindhoven heeft de politie nog geen verdachte aangehouden, maar wel een kwekerij ontruimd van 250 planten. De politie stelt ene onderzoek in naar de verdachte.

Vlijmen, Drunen, 's-Hertogenbosch en Oss

In Vlijmen, Drunen, 's-Hertogenbosch en Oss hield de politie maandag 6 juni al acties tegen de hennepteelt. In een woning aan de Bartoklaan in Vlijmen trof de politie een reeds opgeruimde kwekerij aan. Wel lagen er nog allerlei goederen die erop wezen dat er een kwekerij was geweest. Er werd één persoon aangehouden, 25 jaar uit Nijmegen. Ook werd er een auto en een klein bedrag aan contant geld inbeslaggenomen. De stroom werd illegaal afgetapt.

In Drunen trof de politie in de zolder van een garage van een woning aan de Goudenregenstraat een kwekerij met 224 planten aan. Er werd ook hier één verdachte aangehouden, 46 jaar uit Drunen. Er werd een auto en meerdere luxe goederen inbeslaggenomen. Ook wordt er beslag op de woning gelegd.

Op de Oude Vlijmenseweg in 's-Hertogenbosch werden 213 planten aangetroffen in twee ruimtes van een woning. Er was niemand aanwezig.

In Oss trof de politie op twee adressen een kwekerij aan. In een woning aan de Pater Bleystraat stonden 413 planten te groeien. Twee personen zijn aangehouden, 20 en 39 jaar uit Oss. Er is een auto in beslaggenomen. In een woning aan de Vossenhol was de kwekerij al opgeruimd maar er lagen nog wel 45 kg aan henneptoppen met een waarde van ongeveer 157.500.

Georganiseerde criminaliteit in Brabant terugdringen

In de Taskforce werken gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en het ministerie van Veiligheid en Justitie samen om de georganiseerde criminaliteit in Brabant terug te dringen. Dat gebeurt door de criminelen en hun organisaties strafrechtelijk, bestuursrechtelijk en fiscaal aan te pakken. Om dat mogelijk te maken, delen de betrokken organisaties hun informatie en werken samen aan de analyse. Op die manier worden systematisch criminele samenwerkingsverbanden in Brabant in kaart gebracht, die vervolgens aangepakt kunnen worden. Hoewel het accent bij de invallen en controles nu ligt op de hennepteelt, richt de Taskforce zich op alle deelgebieden waar de georganiseerde criminaliteit zich manifesteert zoals ook heling, witwassen en vastgoedfraude.

De Taskforce roept inwoners van Brabant op om hun buurt veiliger te maken door verdachte situaties te melden bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem. Het telefoonnummer van Meld Misdaad Anoniem is 0800-7000.

De afgelopen maanden zijn al diverse acties georganiseerd, kwekerijen ontruimd en verdachten aangehouden. De komende tijd volgen er nog meer acties onder regie van de Taskforce.