Natuurmonumenten waarschuwt provincies voor 'Brusselse' boetes

Persbericht van Vereniging Natuurmonumenten

Natuurmonumenten heeft provincies gewaarschuwd voor mogelijke financiële sancties als gevolg van plannen van staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) om het natuurbeleid te decentraliseren. Dit staat in een brief van Jan Jaap de Graeff, algemeen directeur van Natuurmonumenten, aan alle provinciale bestuurders. De brief is medeondertekend door Jaap Dirkmaat van Das & Boom.

Rijk en provincies werken momenteel aan de 'herijking' van de Ecologische Hoofdstructuur, het beoogde natuurnetwerk in Nederland. Natuurmonumenten heeft sterke aanwijzingen dat het Rijk overweegt om de verantwoordelijkheid voor natuurbeleid grotendeels bij de provincies neer te leggen .

Zo'n stap zou betekenen dat maatregelen voor behoud van biodiversiteit (soortenrijkdom van planten en dieren) op hun grondgebied een taak wordt voor provincies, stellen Natuurmonumenten en Das & Boom. Maatregelen waarvoor Nederland EU-verplichtingen heeft. Terwijl het Planbureau voor de Leefomgeving heeft aangetoond dat het rijksbudget en het rijksbeleid nu al onvoldoende zijn om de achteruitgang van de biodiversiteit te stoppen.

De Europese Commissie zal financiële sancties opleggen bij het niet nakomen van Europese verplichtingen, tot bedragen van enkele tonnen per dag. Niet uitgesloten is dat het Rijk deze boete uiteindelijk op het bordje van de provincies legt, op basis van de overeengekomen decentralisatie.

Natuurmonumenten adviseert provincies alleen met het voorstel van staatssecretaris Bleker in te stemmen als daarvoor volledige financiële dekking is. ,,Dat is in het belang van uw provincie, maar vooral ook in het belang van de natuur die daar anders de dupe van wordt'', aldus De Graeff.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Links:
http://www.natuurmonumenten.nl
Bijlage:
* gedeputeerden gs en ps over decentralisatie natuurbeleiddoc




Razende Robot Reporter