Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Positief oordeel review KNMI-onderzoek
Rapport benadrukt belang KNMI-onderzoek voor Nederland 7 juni 2011 - De onderzoekers van het KNMI zijn over het algemeen geïnspireerd, gezaghebbend en zeer gemotiveerd, en op een aantal gebieden is het onderzoek vooraanstaand op wereldniveau. Dat is het oordeel van een internationale reviewcommissie die het KNMI-onderzoek onder de loep heeft gelegd.
Reviewcommissie: het KNMI-onderzoek speelt een wezenlijke rol in de Nederlandse samenleving, en de inspanningen van het KNMI zijn erop gericht deze rol zou goed mogelijk te blijven vervullen. Reviewcommissie: het KNMI-onderzoek speelt een wezenlijke rol in de Nederlandse samenleving, en de inspanningen van het KNMI zijn erop gericht deze rol zou goed mogelijk te blijven vervullen. Onderzoek bij het KNMI
Het KNMI verricht onderzoek op het gebied van weer, klimaat en seismologie. Dit onderzoek richt zich op producten met een zo groot mogelijke meerwaarde voor de Nederlandse maatschappij. Hierbij wordt zo goed als mogelijk gebruik gemaakt van internationaal ontwikkelde kennis, waarnemingen en modellen.

Het KNMI doet onderzoek op zorgvuldig gekozen gebieden om kennis en gezag te genereren dat noodzakelijk is om waarnemingen en verwachtingen te kunnen interpreteren en verder te verbeteren en om een goede adviesrol te kunnen vervullen.

Review, hoe en waarom
Om het wetenschappelijke niveau van het KNMI-onderzoek zo hoog mogelijk te houden, wordt het onderzoek regelmatig beoordeeld door een reviewcommissie, zoals afgelopen voorjaar. Het rapport is inmiddels aangeboden aan de KNMI-Raad, die krachtens de `Wet op het KNMI' de taak heeft het wetenschappelijk niveau van het KNMI te bewaken.

De review had betrekking op het totale onderzoek van het KNMI, op het gebied van weer, klimaat, seismologie en informatie- en waarneeminfrastructuur. De reviewcommissie, onder voorzitterschap van John Marks, bestond uit acht internationale experts, die het KNMI-onderzoek hebben beoordeeld op aspecten als kwaliteit en productiviteit, relevantie voor de samenleving, samenhang van het onderzoeksprogramma, en de implementatie van de aanbevelingen van de vorige reviewcommissie in 2004.

Voorzitter Dr. John Marks was plaatsvervangend directeur van de European Science Foundation en directeur Aard- en Levenswetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Momenteel is hij interim directeur van het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis.

De bevindingen
De commissie stelt dat een goede ondersteuning van het onderzoek nodig is om de belangrijke rol van het KNMI onderzoek voor de Nederlandse samenleving in de toekomst voort te kunnen zetten. De reviewers zijn ook zeer tevreden over de wijze waarop de aanbevelingen van de vorige reviewcommissie zijn geïmplementeerd. Bovendien worden enkele belangrijke aanbevelingen gedaan over algemene aspecten van het onderzoek, zoals het opstellen van een nieuwe, scherper geformuleerde onderzoeksstrategie, het versterken van de centrale aansturing van het onderzoek, het verbeteren van de samenwerking tussen de verschillende onderzoeksgroepen, en het verbeteren van de interne en externe communicatie over het onderzoek.

Het KNMI-onderzoek speelt, in de woorden van de reviewcommissie, een wezenlijke rol in de Nederlandse samenleving, en de inspanningen van het KNMI zijn erop gericht deze rol zou goed mogelijk te blijven vervullen.

Eerste uitgave: 07-06-11