Gemeente Heerenveen

bepaalt veiligheidsprioriteiten

Heerenveen bepaalt veiligheidsprioriteiten

Voor het actualiseren van het integraal veiligheidsbeleid vraagt het Heerenveense college van B&W de gemeenteraad zich uit te spreken over een viertal veiligheidprioriteiten. Deze prioriteiten zijn naar voren gekomen bij een veiligheidsanalyse. Bij het opstellen van de analyse zijn verschillende partners en inwoners betrokken.

Het college ging bij het opstellen van de prioriteiten uit van een aantal uitgangspunten, waarbij zelfredzaamheid en meer vertrouwen centraal staan. B&W wil veiligheidsproblemen structureel voorkomen en er wordt gestreefd naar een beter, mooier, veiliger en leefbaarder Heerenveen. Naast de vier prioriteiten wordt ook aandacht besteed aan andere zaken. Dit zijn meer `dagelijkse zaken' waaraan een lagere prioriteit kan worden gegeven.

Voorgestelde prioriteiten:


1. Veilig wonen en leven in je eigen buurt

De afgelopen jaren namen woonoverlast, huiselijk geweld en het aantal mensen met problemen op meerdere fronten, toe. Naast het verbeteren van de samenwerking tussen de betrokken partners in een buurt, krijgen (wijk)bewoners een grotere rol bij het oplossen van problemen.


2. Zorg voor jeugd en jongeren

Na analyse blijkt dat de overlast door jeugd daalt, maar dat dit in bepaalde wijken wel steeds terug komt. Steeds meer jongeren hebben meer dan één probleem en zorgen voor (woon)overlast. Daarom wordt voorgesteld om sneller in te spelen op de problemen. Door meer preventie, betere samenwerking van hulpverleners en één plek waar jongeren terecht kunnen moet het aantal jongeren met problemen afnemen.


3. Veilig ondernemen en uitgaan

De veiligheid en leefbaarheid in het centrum van Heerenveen vraagt aandacht omdat er tijdens het uitgaan, tijdens evenementen en thuiswedstrijden van sc Heerenveen, toenemende overlast is, met name drugs- en alcohol gebruik. Door verbetering van de samenwerking tussen alle betrokkenen moet deze overlast worden aangepakt.


4. Borging fysieke veiligheid

In Heerenveen moeten de knelpunten, zoals de verkeerstromen en het parkeren, bij evenementen worden aangepakt. Het gaat hierbij met name om evenementen bij Sportstad en Thialf. Ook moet er beter inzicht komen in risicobronnen die externe veiligheidsrisico's met zich meebrengen.

Op 7 maart 2011 heeft de gemeenteraad de startnotitie project Actualisatie Integraal Veiligheidsbeleid 2011-2014 vastgesteld. Op basis hiervan vraagt het college van B&W nu aan de raad zich uit te spreken over mogelijke prioriteiten die uit de Veiligheidsanalyse naar voren zijn gekomen. Daarna worden deze prioriteiten verwerkt in het Integraal Veiligheidsplan 2011-2014.