Gemeente Heerenveen

sturing aan leerplicht

Heerenveen geeft sturing aan leerplicht

De gemeente Heerenveen heeft een visie Leerplicht opgesteld, waarin wordt aangegeven wat de belangrijkste speerpunten zijn voor de komende periode. In het nieuwe visiedocument worden, naast het formuleren van doelstellingen, ook duidelijke keuzes gemaakt.

De registratie van het schoolverzuim is blijft een belangrijke taak voor de leerplichtambtenaren. Voor de overige werkzaamheden gaat er een verschuiving plaatsvinden van handhaving naar preventie en zorg. Hierbij sluit de leerplicht aan bij het overige jeugd- en onderwijsbeleid dat zich vooral richt op de kansrijke ontwikkeling van kinderen en jongeren. Er wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke afname van het aantal voortijdig schoolverlaters.

De leerplichtambtenaren gaan intensiever samenwerken met andere organisaties, zodat sneller en beter geholpen kan worden bij leerplichtoverstijgende zaken. Ze gaan bijvoorbeeld nauw samenwerken met het Centrum voor Jeugd en Gezin.

In de regio De Friese Wouden wordt een beleidskader ontwikkeld, dat ervoor zorgt dat leerplichttaken in de regio op dezelfde wijze worden uitgevoerd. Opgedane kennis in Heerenveen kan gebruikt worden voor de opstelling van het regionale plan.

De visie op Leerplicht wordt, als onderdeel van het Integrale jeugdbeleid, in het najaar van dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd.