IKON

P E R S B E R I C H T

Professor Fred Falkenburg, KWF Kankerbestrijding:

'Resultaten kankeronderzoek kunnen veel sneller naar patiënt'

De resultaten van kankeronderzoek moeten én kunnen veel sneller bij de patiënt terecht komen dan nu het geval is. Dat zegt professor Fred Falkenburg van het Leids Universitair Medisch Centrum dinsdag 7 juni in het tv-programma Spraakmakende Zaken. Falkenburg is voorzitter van een werkgroep van KWF Kankerbestrijding die zich bezighoudt met de doorvertaling van wetenschappelijk onderzoek naar de patiënt. Wetenschappelijk onderzoek naar de verschillende vormen van kanker blijft nu nog te vaak op de plank liggen. 'Er moeten veel meer geneesmiddelen en behandeltechnieken in veel kortere tijd worden uitgetest', zegt Falkenburg.

De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en behandelwijzen zou sneller gaan als de resultaten van wetenschappelijk onderzoek eerder tot praktische toepassingen zou leiden. Falkenburg deed onderzoek naar de oorzaken en kwam tot de conclusie, dat de onderzoekers zélf een belangrijke rol kunnen spelen in dit versnellingsproces. Hij adviseert het instellen van een ondersteunend loket voor onderzoekers en artsen. 'Op deze manier willen we de individuele onderzoeker en arts helpen om veel sneller met een nieuwe medische vinding bij de patiënt te komen.' Hij erkent dat de farmaceutische industrie één van de belemmerende factoren is. 'De industrie is vooral geïnteresseerd middelen die breed toepasbaar zijn.' Dat ontslaat de medische wereld echter niet van de plicht om ook met onderzoeksresultaten verder te gaan die niet commercieel zijn, maar wel belangrijk voor de patiënt, vindt hij.

Ook in de studio is Peter Kapitein, kankerpatiënt en initiatiefnemer van het wielerevenement Alpe d'HuZes dat geld inzamelt voor het kankeronderzoek. Zijn stelling is, dat kanker binnen tien jaar geen dodelijke ziekte meer is. Afgelopen jaren kreeg hij een flink aantal wetenschappers mee in deze grote droom. Kapitein hamert erop dat de realisatie hiervan alleen mogelijk is wanneer onderzoekers en artsen de patiënt betrekken bij hun strijd tegen kanker. 'Als je de patiënt erbij haalt, gaat de publieke opinie een rol spelen. Een medicijn dat niet op de markt gebracht wordt maar dat wel nodig is, krijg je er als arts of researcher niet door. Maar wél samen met de patiënt, want die gaat erom vragen.'

Spraakmakende Zaken, dinsdag 7 juni, 22.20 uur, Nederland 2. Kijk ook op www.spraakmakendezaken.nl

Hilversum 6 juni 2011