De wereld redden door boodschappen te doen neemt grote vlucht

Persbericht van PR Newswire

NEW YORK en AMSTERDAM, June 7, 2011 /PRNewswire/ --

Representatief onderzoek in de 16 landen met het hoogste Bruto Nationaal Product door de Nederlandse NGO Letsheal.org onder toezicht van o.a. Prof. Dirk Salomons (Columbia University, NY) laat zien dat: 35% van Nederlanders merken verkiest die hen helpen anderen te helpen (wereldwijd is dat zelfs 64%). Volgens het onderzoek komt dat door de groeiende zoektocht naar een zinvol leven. In Nederland is maar 19% NIET actief op zoek een leven dat er toe doet.
Anderen helpen maakt het leven zinnig
63% geeft aan dat anderen helpen, het leven zinnig maakt (wereldwijd 74%). Dit is in Nederland de afgelopen 3 jaar flink gestegen (24%), waarschijnlijk als gevolg van de financiele crisis. 30% van de Nederlanders geeft dan ook aan graag meer te doen voor anderen dan alleen geld te doneren. Het ontbreekt hen echter aan tijd, middelen, energie en inspiratie. De top drie van onderwerpen, waar we anderen in willen bijstaan: 1) gezondheid, 2) milieu, 3) rechten van het kind. Verrassend: in China staat het milieu op de eerste plaats. Opvallend is het gemeten gevoel dat de ruime meerderheid van de Nederlandse samenleving (63%) zegt wel zelf om de samenleving te geven, maar denkt(!) dat anderen dat niet doen.
Een zinnig leven leiden is belangrijk
85% vindt een zinnig leven belangrijk, het is geen luxe, maar een bassale behoefte. Mensen met een zinnig leven zijn minder snel depressief en hebben een positieve attitude.
Social media gebruikers aardiger
In alle landen werden ongeveer dezelfde niveaus van empathie en prosociaal gedrag gevonden. Ook al zijn de vershillen niet heel groot, Nederland bungelt onderaan het rijtje als het gaat om empatisch vermogen en prosociaal gedrag. Vrouwen blijken over het algemeen iets empatischer. Verrassend: mensen op Hyves, Twitter en Facebook blijken in het echte leven prosocialer te zijn. Ze doen meer vrijwilligers werk, geven sneller hun zitplaats op, of wijzen de weg. Ze zijn ook bovengemiddeld geinteresseerd in Prosociale Merken. Zoektocht naar zingeving = business
Prosociale Merken, die mensen helpen met het helpen van anderen door het inzetten van hun marketing kracht worden door 35% geprefereerd boven normale merken. Deze Prosociale merken leveren dan ook een actieve bijdrage aan een zinvol leven. 37% zou graag voor een Prosocial Bedrijf willen werken (wereldwijd: 68%). De 24.000 mensen in het onderzoek waarschuwen de wannabe Prosociale Bedrijven om het niet te zien als een truukje om even snel geld te verdienen. De sociale doelen dienen ambitieus, transparant en significant en verantwoord te zijn. P&G's diapers brand Pampers, erop gebrand om voor 2013 tetanus uit de wereld te verbannen, wordt gezien als een goed voorbeeld. Mark Woerde, research director: "het ziet er naar uit dat voor bedrijven gaat gelden dat het niet langer meer 'survival of the fittest' is, maar 'survival of the kindest'. De positieve impact van Prosociale Merken kan natuurlijk ook zeer groot zijn. Stel je eens voor wat er voor mooie dingen gebeuren als de 450 miljard Dollar, die wereldwijd jaarlijks wordt uitgegeven aan reclame, wordt besteed aan Prosociale Marketing?"
Onderzoek is gedaan in (n=24.000): AU, BE, BR, CA, CH, DE, GB, ES, FR, JP, IN, IT, MX, NL, RU, US. Onderzoek en interpretatie (boek) kunnen kosteloos gedownload worden via: http://www.letsheal.org.

Letsheal.org

CONTACT: Land specifieke resultaten en uitgebreide press releases vindt uop: http://www.letsheal.org/press. Voor vragen en toegang tot contactpersonenen van Columbia University, The United Nations, Letsheal.org, kunt u contact opnemen met: Mark Woerde, research director (info@letsheal.org, +31-6-16582020).