Raad van State


dinsdag 7 juni 2011
10.00 uur

Zitting over de weigering door de gemeenteraad van Zuidplas om het bestemmingsplan 'Restveen en Groene Waterparel' te herzien. Een garagebedrijf aan de Tweede Tochtweg is niet in dit plan opgenomen en had de gemeenteraad gevraagd om dat alsnog te doen. Volgens het bedrijf heeft het gemeentebestuur van de voormalige gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel in 1994 toegezegd het bedrijf in het vorige bestemmingsplan 'Buitengebied' op te nemen, maar is dat nooit gebeurd. De afspraak tussen het bedrijf en de gemeente zou ten onrechte ook niet zijn verwerkt in het nieuwe plan 'Restveen en Groene Waterparel' van de gemeente Zuidplas waaronder Nieuwerkerk aan den IJssel nu valt. Volgens de gemeente is dat ook niet nodig, omdat het bedrijf zijn activiteiten kan voortzetten op grond van het overgangsrecht. Het bedrijf is niet eens met de weigering en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201010208/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Utrecht heeft verleend aan KWS Infra voor een asfaltcentrale aan de Groenewoudsedijk in Utrecht. De vergunning maakt het mogelijk een nieuwe asfaltmenginstallatie in gebruik te nemen. Ook worden de productie-uren van de centrale uitgebreid van 1.450 uur per jaar naar 3.000 uur per jaar. Drie inwoners uit Utrecht verzetten zich tegen de vergunning en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij voeren aan dat zij nu al last hebben van geur- en geluidhinder van de centrale. Met de uitbreiding van het aantal uren dat de centrale in gebruik mag zijn, zal dat alleen maar meer worden, zo vrezen zij. Ook zijn zij bang dat de luchtkwaliteit verslechtert. (zaaknummer 201011608/1)

11.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Barendrecht van het bestemmingsplan 'Campus Lagewei'. Het plan heeft betrekking op een gebied in de Lagewei-Vrouwenpolder ten zuiden van Barendrecht. Het plan maakt de uitbreiding van het Dalton Lyceum mogelijk. Ook kunnen op basis van het plan de noodlokalen van de christelijke scholengemeenschap Calvijn Groene Hart worden vervangen door nieuwbouw. Verder worden een buitensportvoorziening en een multifunctionele accommodatie met groenstroken en parkeerplaatsen aangelegd. Een man die in de wijk Lagewei woont ten noorden van de campus is het niet eens met het plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vreest dat door de uitbreiding van de scholen er een scheefgroei ontstaat tussen het aantal scholieren en bewoners. Ook is hij bang dat het gebied niet goed zal worden ontsloten, zodat er verkeersoverlast ontstaat. (zaaknummer 201010455/1)

13.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Son en Breugel van het bestemmingsplan 'Son Centrum, bibliotheek Kerkplein-Nieuwstraat'. Het plan maakt de bouw van een nieuwe bibliotheek mogelijk op het Kerkplein in Son. Naast de toekomstige bibliotheek staat het kerkgebouw van de Sint Petrus' Bandenkerk. De Parochie St. Petrus' Banden vindt dat de bibliotheek te dicht bij haar kerkgebouw wordt gebouwd. Tussen de parochie en de gemeenteraad is overleg geweest over de verplaatsing van het kerkgebouw, maar dat heeft geen resultaat gehad. De parochie vindt dat de gemeenteraad zich meer had moeten inzetten om een andere locatie te vinden voor het kerkgebouw. Een aantal omwonenden vindt dat het plan tekortschiet, omdat het alleen de bouw van de bibliotheek mogelijk maakt. Volgens de omwonenden was het de bedoeling om het hele Kerkplein te ontwikkelen, waarbij er onder meer ook een cultuurhuis zou worden gebouwd. Daarom komen zij tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201004489/1)

14.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Wûnseradiel van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein De Papiermolen'. Het plan maakt een uitbreiding mogelijk van een bedrijventerrein ten zuiden van Makkum. De eigenaar van een bedrijfswoning ten noorden van het bedrijventerrein vreest geluidsoverlast door de uitbreiding. Een aantal omwonenden vreest dat het plan schadelijke gevolgen zal hebben voor het beschermde natuurgebied 'Het IJsselmeer' en het natuurmonument 'De Friese IJsselmeerkust'. Ook betwijfelen zij de noodzaak van de uitbreiding. Daarom komen zij tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201002550/1)

14.30 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Drenthe heeft verleend op grond van de Natuurbeschermingswet. De vergunning maakt het mogelijk een deel van het beschermde natuurgebied 'Dwingelderveld' opnieuw in te richten. Ook maakt de vergunning het mogelijk maatregelen te treffen tegen de verdroging van het gebied en voor waterberging in extreme situaties. Een echtpaar uit Dwingeloo, de Stichting De Woudreus, de vereniging Dorpsbelangen Dwingeloo en de Stichting Instituut Quatro verzetten zich tegen die vergunning en dienden eerder bezwaar in bij het provinciebestuur. Die ging echter niet in op hun bezwaren en verklaarde de organisaties en het echtpaar 'niet-ontvankelijk'. Volgens het provinciebestuur woont het echtpaar te ver weg van de plek waar de werkzaamheden zullen plaatsvinden en heeft het om die reden geen belang bij het besluit. De Woudreus en de Instituut Quatro zouden hun statuten niet op tijd hebben verstuurd, zodat het provinciebestuur niet kon vaststellen of beide stichtingen belang hebben bij het besluit. De vereniging Dorpsbelangen had volgens het provinciebestuur geen specifiek belang bij de werkzaamheden, zodat ook zij niet-ontvankelijk werd verklaard. Zowel het echtpaar als de vereniging en de stichtingen kunnen zich niet vinden in die beslissing en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat vooral over de vraag of het provinciebestuur terecht niet inhoudelijk is ingegaan op hun bezwaren. (zaaknummer 201008812/1)