Ingezonden persbericht


Hilversum, 7 juni 2011

TV CANON: 60 JAAR CULTUUR IN BEELD

De televisiehistorie wordt vooral gekenmerkt door grote amusementsprogramma's, dramaseries en belangrijke nieuws- en sportgebeurtenissen. Een minder grote rol lijkt weggelegd voor de culturele programma's, terwijl de omroepen veel pareltjes hebben gemaakt in de afgelopen zestig jaar. Vanaf vandaag, dinsdag 7 juni, is het mogelijk om op twaalf programmatitels te stemmen in de categorie 'Cultuur' via de site www.tvcanon.nl. Hieronder een greep uit het cultuuraanbod met aandacht voor kunst, film, literatuur en toneel.

Het allereerste kunstprogramma op de Nederlandse televisie is Kunstgrepen van de AVRO. Presentator Pierre Janssen weet een groot publiek door mateloze nieuwsgierigheid en oprechte passie mee te voeren in de wereld van uiteenlopende kunstvoorwerpen. En natuurlijk is er een plek in de canon voor Simon van Collem. Hij gaf film een plek op televisie. Hij behandelde voornamelijk de kaskrakers uit Hollywood, gaf commentaar en liet fragmenten zien. Verder interviewde hij veel grote sterren van het witte doek. Het programma is veertien jaar te zien geweest bij de TROS.

Het valt de samenstellers van de TV Canon op dat de meeste culturele programma's betrekkelijk kort te zien zijn. Uitzondering hierop is het nog altijd populaire Tussen Kunst en Kitsch, dat al vanaf 1984 een miljoenenpubliek weet te boeien. Ook het documentaireprogramma Het Uur van de Wolf is al ruim vijftien jaar een vaste waarde op de late avond.

De complete keuzelijst in de categorie 'Cultuur' ziet er als volgt uit:

Hier is...¦ Adriaan van Dis / VPRO - 1983
Beeldenstorm / AVRO - 1990
Büch / VARA - 1984
De grote Gerard Reve Show / NOS - 1974
De Plantage / VPRO - 1994
De koopman van Venetië / NPS - 2009
Kunstgrepen / AVRO - 1952
Literaire ontmoetingen / AVRO - 1962
RAM / VPRO - 2005
Simonskoop / TROS - 1975
Tussen Kunst en Kitsch / AVRO - 1984
Het Uur van de Wolf / VPRO- 1995