Onbemande vliegtuigjes helpen cartografen

Persbericht van Teccon

Teccon UAV's maken kaarten veel nauwkeuriger en driedimensionaal

ZWIJNDRECHT - Dezelfde soort onbemande vliegtuigjes die in Afghanistan of Irak terroristen opsporen en spionagevluchten uitvoeren, gaan het Belgische bedrijf Teccon helpen in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland nauwkeurigere foto's en landkaarten te maken. Bijvoorbeeld van moeilijk toegankelijke terreinen, de gezondheidstoestand van gewassen of van alle objecten en infrastructuur in een bepaald gebied. Zelfs driedimensionale modellen van landkaarten worden mogelijk dankzij de nieuwe techniek.

De vliegtuigjes die landmeters- en karteringsbedrijf Teccon bvba uit Zwijndrecht gebruikt, zijn uitgerust met een digitale fotocamera en vliegen onbemand op 150 meter hoogte over een voorgeprogrammeerde zone van 1 tot 6 vierkante kilometer. Daar schieten ze 400 tot 1000 foto's. De zogeheten Teccon UAV (Unmanned Aerial Vehicle) wordt bestuurd door speciale software die werkt op basis van satellietbeelden. Van de foto's die het vliegtuigje mee terugbrengt, maken de cartografen een zogeheten mozaïekkaart, een grote overzichtsfoto die tot op de centimeter nauwkeurig is. ,,Veel nauwkeuriger dan bijvoorbeeld kaarten van het kadaster of van Google Earth. Alle objecten - hoe klein ook - staan erop," legt zaakvoerder Wouter de Maegt van Teccon uit. De digitale orthofoto die zo ontstaat maakt het mogelijk te meten zoals op een digitale landkaart. Ook kunnen er driedimensionale modellen van een terrein worden gemaakt voor de aanmaak van hoogtekaarten. Daarmee kunnen onder meer de volumes van bulkgoederen worden bepaald, zoals bijvoorbeeld de beschikbare ruimte in een stortplaats voor baggerspecie. Voor projectontwikkelaars zijn de kaarten interessant omdat ze alle aanwezige infrastructuur en bebouwing weergeven. Voor agrariërs kunnen infraroodbeelden gemaakt worden die een indicatie geven van de gezondheids- en groeitoestand van hun gewassen. Volgens De Maegt introduceert Teccon hiermee een nieuwe innovatieve ontwikkeling in de cartografie. ,,In vergelijking met de huidige luchtfotografie, waarbij de vliegtuigen op grote hoogte vliegen, kan dit op veel kleinere schaal worden toegepast voor specifieke karteringsopdrachten en dat maakt het voor deze klanten economisch gezien veel interessanter," zegt hij.

Onafhankelijk adviesbureau Teccon bvba werd in april 2002 opgericht. Het bedrijf telt vijftig medewerker en heeft vestigingen in Deinze, Lembeke, Lochristi, Zwijndrecht en Charleroi. Teccon levert diensten en cartografische producten aan onder meer de overheid, bedrijven en particulieren. Het bedrijf heeft een traditie in het gebruik van innovatieve nieuwe technieken. In 2008 stapte het als derde bedrijf ter wereld over op mobiele scanners die de omgeving meten, in 2009 als eerste op mobiele 3D-scanners van de tweede generatie. Dit jaar werd het door economisch weekblad Trend uitgroepen tot snelste groeier in de categorie kleine bedrijven. De nieuwe Teccon UAV's kiezen deze zomer het luchtruim.

Meer informatie: www.teccon.be

Links:
http://www.teccon.be
Organisatie info:

Teccon

Noot voor de red actie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met zaakvoerder Wouter de Maegt van Teccon, Tel: +32 3 7221744. Mob: +32 475 767235 of e-mail: info@teccon.be.