Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwegein, 7 juni 2011

Brandweer Vakdagen 2011 geopend
Vergroot kansen mkb bij aanbestedingen brandweer en hulpverlening

"Steeds meer deskundigen binnen de brandweer- en veiligheidsregio's maken zich grote zorgen over de uitwerking van de extra bezuinigingen op de inzetbaarheid van de brandweer. Deze was als gevolg van regionalisering al aanzienlijk afgeslankt maar de voorgenomen bezuinigingen brengen een extra reductie van het aantal te verwerven hulpverleningsvoertuigen met zich mee. Dit gaat voornamelijk ten koste van de kansen van het mkb bij aanbestedingen met betrekking tot brandweer en hulpverlening." Aldus Michaël van Straalen, waarnemend voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland, tijdens de opening van de Brandweer Vakdagen die van dinsdag 7 t/m donderdag 9 juni plaatsvinden in Evenementenhal Gorinchem.

De Brandweer Vakdagen is de vakbeurs voor Brandweer Nederland. Op 10.000 m2 worden de nieuwste ontwikkelingen binnen het vakgebied gepresenteerd. Stands met informatie over voertuigen, communicatie, kleding en schoenen, communicatie-apparatuur, persoonlijke uitrusting, opleidingen en cursussen, ademlucht zijn te vinden tijdens de drie beursdagen.

Politieke aandacht
De beurs komt op een gunstig moment om politieke aandacht te vragen voor de obstakels die veel kleine bedrijven ondervinden bij het aanbesteden, aangezien de behandeling van de nieuwe (ontwerp) Aanbestedingswet in volle gang is. De brancheorganisatie Nederlandse Brandweervoertuig Specialisten (NBS) waarbij het merendeel van de voertuigopbouwers is aangesloten, dringt er op aan dat de (kansen) van het midden- en kleinbedrijf (mkb) bij aanbestedingen met betrekking brandweer en hulpverlening weer worden vergroot. Dit in overeenstemming met het uitgangspunt zoals dat in het regeerakkoord is opgenomen. Verder moet worden vermeden dat de risico's voor de inzetbaarheid die verdere uitdunning van het materieel met zich meebrengt, bij de leveranciers worden neergelegd.

Forse onbalans
Op dit moment is de politieke discussie over het verruimen van de aanrijtijden teneinde het materieel bestand nog verder te kunnen uitdunnen opgelaaid. Er is inmiddels sprake van een forse onbalans tussen vraag en aanbod(capaciteit), met alle gevolgen van dien. Als gevolg van de prijsdruk heeft de sector hoegenaamd geen budgetten meer beschikbaar voor productontwikkeling en innovatie. In de politiemarkt is eind 2010 de totale behoefte aan nieuwe voertuigen de komende acht jaar aan één leverancier vergund. De markt zit die periode 'op slot'. Indien een soortgelijk scenario zich in de brandweermarkt zal voltrekken die volledig afhankelijk is van overheidsaanbestedingen, is een verdergaande sanering onder opbouwers en verder verlies van werkgelegenheid onvermijdelijk. Hierbij kunnen faillissementen niet worden uitgesloten. Een opvallend deel van de voertuigopbouwers is gevestigd in economisch zwakke regio's.

Meer informatie: NBS, Postbus 2600, 3430 GA Nieuwegein, 030 - 605.33.44 of nbs@metaalunie.nl.


---- --