Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Toekomstig 'ruimtevaartuig' André Kuipers naar Aviodrome

Uitbreiding ruimtevaartexpositie met Columbus-ruimtelab

Lelystad, 7 juni 2011 - De Ruimtevaartexpositie van het Nationaal Ruimtevaart Museum in het luchtvaart-themapark Aviodrome zal op korte termijn uitgebreid worden met een op ware grootte gebouwde replica van de Europese Columbus module, die gekoppeld is aan het Internationaal Ruimtestation ISS. Het model is identiek aan de toekomstige werkomgeving van de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers tijdens zijn ruimtereis, die van december 2011 tot in mei 2012 zal duren.

Columbus Mock-up
Vooruitlopend op de vlucht van André Kuipers naar het International Ruimtestation ISS, eind 2011, heeft het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM) de beschikking gekregen over de Columbus End-Cone Mock-up. Dit model van het Europese Columbus laboratorium stond de afgelopen jaren bij ESA/ESTEC in Noordwijk. Het model, maar liefst 18 m2 groot, wordt gezien als een belangrijke uitbreiding van de Ruimtevaartexpositie in de Aviodrome in Lelystad en zal een grote rol spelen bij een aantal NRM evenementen rond de ruimtereis van André Kuipers.

André Kuipers
Door deze replica krijgt de bezoeker van de Aviodrome een goed idee van de beperkte ruimte waarin de Nederlandse astronaut André Kuipers in de periode van december 2011 tot mei 2012 veel experimenten zal gaan uitvoeren. Om een goed beeld te geven van deze onderzoeksomgeving, zal het model een aantal onderzoeksrekken bevatten die prototypen zijn van de huidige onderzoeksfaciliteiten aan boord van Columbus en dus representatief zijn voor de toekomstige werkomgeving van André Kuipers.

Bezoek
Bezoekers van de Aviodrome kunnen de opbouw van het Columbus model zien wanneer zij het familieluchtvaartpark in Lelystad bezoeken. Na de opening van deze uitbreiding van de Ruimtevaartexpositie, begin juli, zal het publiek de gelegenheid krijgen kennis te maken met de manier waarop André Kuipers' operaties aan boord van Columbus gaat uitvoeren. De Aviodrome aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven in Lelystad is dagelijks voor bezoekers geopend van 10.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties. Meer informatie is te vinden op www.aviodrome.nl, te verkrijgen via telefoonnummer 0320-289 842 of per e-mail via info@aviodrome.nl. Voor meer informatie over het Nationaal Ruimtevaart Museum: www.nationaalruimtevaartmuseum.nl.

Noot voor redacties,