Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 7 juni 2011

Vragen van de leden Timmermans en Dikkers (beiden PvdA) over de grote kans op etnische zuiveringen in de Abyei-regio aan de minister van Buitenlandse Zaken

Bent u bekend met het bericht dat de Noord- Soedanese invasie van de Abyei-regio mogelijk kan uitmonden in etnische zuiveringen?{1}

Hoe beoordeelt u het rapport van de VN mensenrechtencommissie die aangeeft dat indien er geen condities worden geschapen voor de terugkeer van de Ngok Dinka bewoners er een grote kans zal bestaan dat etnische zuiveringen plaats gaan vinden in het land?

Wat is uw opvatting over het gegeven dat Khartoem de eis van de VN-Veiligheidsraad en de Verenigde Staten om troepen uit Noord-Soedan terug te trekken naast zich neer heeft gelegd?

Deelt u de mening van internationale opiniemakers die aangeven dat de Amerikaanse speciale gazant voor Soedan, Scott Gration, in de periode dat 2005, te toegeeflijk is geweest richting Khartoem?

Op welk wijze kan Nederland zowel rechtstreeks als via de Europese Unie (EU) en andere internationale fora bijdragen aan de-escalatie en conflictpreventie Soedan? Welke internationale donoren kunnen daarbij een rol spelen? Bent u bereid daartoe stappen te ondernemen? Zo ja, kunt u de Kamer hierover informeren?

Op welke wijze kan de EU en de internationale gemeenschap de Soedanese autoriteiten aanspreken om het terreur van geweld in Soedan te doorbreken? Bent u bereid om u in (inter)nationaal verband in te zetten om dit mogelijk te maken? Indien niet, waarom niet?