Rijksmuseum van Oudheden


---


PERSBERICHT

7 juni 2011

Nieuwe museumles: 'Kennismaking met de oudheid' in Rijksmuseum van Oudheden

Speciaal voor leerlingen uit de eerste en tweede klas van het gymnasium biedt het Rijksmuseum van Oudheden in het nieuwe schooljaar de nieuwe museumles 'Kennismaking met de oudheid'. Deze les biedt de leerlingen een kennismaking met de authentieke voorwerpen en inscripties uit de klassieke oudheid. Docenten kunnen voorafgaand aan een schoolbezoek alvast gratis een kijkje nemen. Meer informatie over de museumles, online reserveren en een 'probeerticket' voor docenten staat op www.rmo.nl/vo.

De museumles 'Kennismaking met de oudheid' biedt een introductie in de Klassieke Oudheid, toen het Latijn en Grieks uit de schoolboeken, in de Griekse wereld en het Romeinse rijk nog onderdeel uitmaakten van het dagelijks leven. De les sluit aan bij de kerndoelen 'Historische basiskennis', 'Onderzoek leren doen' en 'Omgaan met historische bronnen'. Na een korte introductiefilm gaan de leerlingen in groepen met een werkboek aan de slag in het museum. Aan de hand van opdrachten en vragen leren ze kijken naar de klassieke beelden, stèles en architectuurfragmenten in hun museale omgeving. Met het lezen van de inscripties doen ze niet alleen epigrafische kennis op, maar leren ze ook welke aanvullende historische informatie de teksten kunnen bieden, hoe de teksten in de oudheid zijn gebruikt en waarom ze belangrijke informatiebronnen zijn voor studies naar de klassieke wereld. In het museum wordt de les afgesloten met een klassikale evaluatie met replica's. In de klas kunnen de leerlingen optioneel een presentatie maken over hun onderzoek in het museum, in de vorm van een werkstuk of website.

De museumles duurt twee uur en kost 75 euro per groep van maximaal 35 leerlingen. De prijs is inclusief introductiefilm, werkboek, evaluatie, een facultatieve slotopdracht voor in de klas en begeleiding door een museumdocent. Reserveren kan online via www.rmo.nl/vo. Boekingen voor grotere groepen kunnen telefonisch gemaakt worden via de Service Desk van het museum (tijdens kantooruren 071-5 163 163).



Rijksmuseum van Oudheden