Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 7 juni  2011 |


1. Financiële afwikkeling Europese programma's
In de periode 1993-2006 is de provincie betrokken geweest bij de uitvoering van vijf Europese programma's. Gedeputeerde Staten stellen het resterende positieve saldo deels beschikbaar voor noodzakelijk gemaakte kosten binnen het Operationeel Programma voor Zuid-Nederland 2007-2013. Het restant gaat naar de algemene provinciale middelen.

2. Afdrachten aan gemeenten uit de Ruimte voor ruimteregeling
Gedeputeerde Staten hebben besloten de eerste overeenkomsten aan te gaan over afdrachten aan gemeenten uit de opbrengsten uit ruimte voor ruimte. Dat gaan zij doen met de gemeenten Alphen-Chaam, Asten, Cuijk, Eersel, Haaren, Heeze Leende en Oirschot. GS is in afwachting van de besluitvorming in de betreffende colleges.

3. Wijzigingsregeling 2012 Verordening Ruimte
Gedeputeerde Staten hebben de notitie voorbereiding wijzigingsregeling 2012 voor de Verordening Ruimte vastgesteld. Daarin geven Gedeputeerde Staten aan dat zij onder meer veranderingen in het Rijksbeleid en de uitgangspunten van het bestuursakkoord Tien voor Brabant betrekken bij de voorbereiding van de wijziging van de Verordening Ruimte 2011.

4. Uitvoering motie Provinciale Staten: 'Attentiegebieden zonder natuur- en/of landschapswaarden'
Gedeputeerde Staten hebben een commissienotitie vastgesteld waarin wordt aangegeven hoe Gedeputeerde Staten uitvoering zullen geven aan de motie 'Attentiegebieden zonder natuur- en /of landschapswaarden met betrekking tot de groenblauwe mantel' van Provinciale Staten. Gedeputeerde Staten geven aan dat het uitvoeren van de motie zal leiden tot een aantal wijzigingen - en daarmee verbeteringen- in de begrenzing van de groenblauwe mantel.

5. MIRT Verkenning Antwerpen Rotterdam
Gedeputeerde Staten hebben de visie Dynamische Delta 2020-2040 vastgesteld als afronding van de MIRT Verkenning Rotterdam Antwerpen. De visie, waarin de nadruk ligt op het versterken van de economische kracht van het deltagebied, is in samenwerking met betrokken ministeries, provincies en regio's tot stand gekomen.

6. Jaarverslag Nazorg Gesloten Stortplaats
De provincie is verantwoordelijk voor het beheer en de nazorg van stortplaatsen in Brabant waar afvalstoffen zijn of worden gestort. Het Nazorgfonds Gesloten Stortplaatsen is opgericht voor de nazorg. In de Jaarstukken van het Nazorgfonds staat dat het fonds in het jaar 2010 een positief resultaat heeft behaald van E3,94 miljoen. Gedeputeerde Staten stellen de Jaarstukken vast en sturen deze ter informatie naar de Statencommissies voor Mobiliteit & Financiën en voor Ecologie & Handhaving.

7. Brief aan Sint Michielsgestel
Op dit moment wordt het voorontwerp Provinciaal Inpassingsplan en de concept Milieu Effect Rapportage afgerond voor de N279 s'-Hertogenbosch - Veghel. Gedeputeerde Staten nemen diverse maatregelen waardoor de relatie tussen de dorpskernen verbeterd wordt, de N279 veiliger wordt en beter past in de omgeving. Dit antwoorden GS op de brief van de gemeente Sint Michielsgestel naar aanleiding van het provinciale bestuursakkoord.

8. Begroting Openbaar Vervoer
Gedeputeerde Staten stellen ruim 1 miljoen Euro beschikbaar voor het actualiseren van de dienstregeling. Dit past binnen de meerjarenbegroting Openbaar Vervoer. Gedeputeerde Staten stellen de begroting voor 2011-2012 en de raming 2013-2016 vast en bieden deze ter bespreking aan de Statencommissie Mobiliteit en Financiën aan.

9. Brief aan Brabantse Milieufederatie
De milieueffecten en verkeers-, ecologische en maatschappelijke belangen komen in het project N279 aan de orde. Op dit moment wordt het voorontwerp Provinciaal Inpassingsplan en de concept Milieu Effect Rapportage afgerond. Ook liggen er nog diverse communicatiemomenten in het verschiet en is een informatiecentrum in Rosmalen. Gedeputeerde Staten stellen de bijdrage van de Brabantse Milieufederatie in dit proces op prijs. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de Brabantse Milieufederatie over de besluitvorming rond N279 noord.

10. Prioriteiten stellen voor provinciale wegen
Vanwege de toenemende druk op de financiële middelen moet de provincie prioriteiten stellen bij het aanpakken van provinciale wegen. Door een vernieuwde systematiek kunnen provinciale knelpunten inhoudelijk beter afgewogen worden en is de tijdshorizon en het totaaloverzicht beter in beeld.

11. Eindbericht RUD's aan staatssecretaris Atsma
De vorming van drie Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD's) ligt in Brabant op schema. Dat schrijven Gedeputeerde Staten in een brief aan staatssecretaris Atsma (Infrastructuur & Milieu) over de stand van zaken met betrekking tot de vorming van de RUD's. Wel moet nog een aantal zaken worden uitgewerkt, met name de robuustheid van RUD's bij verdeling van BRZO- en andere risicobedrijven, en de rechtsvorm.

12. Statenvragen over schaliegas
Brabant heeft geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om het toenmalige ministerie van Economische Zaken te adviseren over proefboringen naar schaliegas, doordat het de eerste keer was dat een dergelijk verzoek aan de provincie werd gericht. Dit leidde ertoe dat de provincie de termijn voor het geven van een advies heeft laten verstrijken. Omdat enkel financieel/ technische aspecten een toetsingscriterium waren, heeft dit materieel feitelijk geen effecten gehad. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op Statenvragen van de VVD-fractie.


---- --