Provincie Overijssel


----------
Besluitenlijst Van 7 juni 2011

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Goedkeuring begroting 2011
(GM-beslissing d.d. 30-05-2011)
Kenmerk: 2011/0101870

GS keuren de begroting 2011 van de gemeenschappelijke regeling, Soweco goed. De begroting 2011 van de gemeenschappelijke regeling behoeft goedkeuring van gedeputeerde staten omdat deze onder preventief toezicht staat. Het werkvoorzieningschap SOWECO staat onder preventief toezicht op grond van het feit dat de in juli 2010 vastgestelde begroting 2011 sloot met een ongedekt tekort.

Onderwerp: publicatie ophoging subsidieplafond Restauratieachterstanden Rijksmonumenten (GM-beslissing d.d. 31-05-2011)
Kenmerk: 2011/0103663

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben besloten het subsidieplafond voor de regeling Restauratieachterstanden Rijksmonumenten te verhogen met ¤ 5,5 mln. Voor de eerder dit jaar opengestelde subsidieregeling zijn al veel aanvragen binnengekomen. De aanvulling betekent dat de provincie nog meer rijksmonumenten met een restauratieachterstand of met een herbestemmingsopgave op weg kan helpen. Inzet van de subsidieregeling is dat de grootste restauratieachterstanden in de provincie worden weggewerkt. Tegelijkertijd betekenen de investeringen een flinke impuls voor de Overijsselse bouwsector en worden, waar mogelijk, leerlingen in het restauratievak betrokken bij de projecten.

Onderwerp: Beantwoording statenvragen artikel 59 RvO Provinciale Staten van Overijssel van de heer E. Mulder (PVV) met betrekking tot integriteit van de overheid, n.a.v. de relatiebijeenkomst Lente in Overijssel (GM-beslissing d.d. 01-06-2011) Kenmerk: 2011/0103636

Gedeputeerde Staten hebben aan de leden van Provinciale Staten een brief gestuurd waarmee de schriftelijke vragen worden beantwoord.

Onderwerp: Uitstel looptijd project "Voorlichting houtstook in komkommerteelt". Kenmerk: 2011/0051144

Op 25 november 2008 hebben Gedeputeerde Staten aan R&WE BV subsidie verleend voor het project "Voorlichting in komkommerteelt". Omdat in plaats van komkommers nu op een biologische wijze paprika en trostomaten geteeld gaan worden, is vertraging ontstaan in de uitvoering van het project. Verwacht wordt dat eind november 2012 het project zal worden afgerond. GS besluiten de looptijd van het project "Voorlichting in komkommerteelt" te verlengen tot 30 november 2012.

Onderwerp: Informatie voor derden (Iv3); gegevens 1e kwartaal 2011 (GM-beslissing d.d. 06-06-2011) Kenmerk: 2011/0107469

Met het ingaan van het Besluit Begroten en Verantwoorden Provincies en Gemeenten, moeten Gedeputeerde Staten op kwartaal- en jaarbasis financiële gegevens aan het Centraal Bureau voor de Statistiek verstrekken, in de vorm van een verdelingsmatrix en een overzicht van de balansstanden. Gedeputeerde Staten verstrekken het CBS thans de gegevens over het eerste kwartaal 2011.

Onderwerp: Inspectiebezoek gemeentearchief Oldenzaal (GM-beslissing d.d. 07-06-2011)
Kenmerk: 2011/0070280

GS hebben kennis genomen van het verslag van het inspectiebezoek aan het gemeentearchief van Oldenzaal. GS constateren dat de zorg voor en het beheer van het archief grotendeels op orde zijn. Enkele aandachtspunten betreffen de actualisering van de Archiefverordening en het Besluit Informatiebeheer. Verder dient voor de vervanging van blijvend te bewaren WABO-documenten een machtiging te worden gevraagd aan GS.

Onderwerp: Verlening subsidie project "Value Composer". Economische innovatie. (GM-beslissing d.d. 07-06-2011) Kenmerk: 2011/0095242

Gedeputeerde Staten zetten sterk in op innovatie in de maakindustrie en hebben daarom besloten het project Value Composer te ondersteunen. Het project heeft tot doel om de positie van maak- en ontwikkelbedrijven in de keten en de afzetmarkten van high tech systemen en materialen te versterken. In het project worden 25 nieuwe businesscases, 25 traineetrajecten bij deelnemende bedrijven en 5 nieuwe clusters binnen high tech systemen en materialen gerealiseerd. Hiervoor wordt een bijdrage van 750.000 euro beschikbaar gesteld. De overige bijdragen worden geleverd door de deelnemende verenigingen en bedrijven. De totale kosten bedragen ruim 1,5 miljoen euro. Samenwerkingspartners in het project zijn Verenigde Maakindustrie Oost (VMO), Stodt, Technologie Kring Twente (TKT), Saxion, Stichting Valotop, Adnova en Chematronics.

Onderwerp: Ophogen van het subsidieplafond paragraaf 8.12 Uitvoeringsbesluit Subsidies (Inrichten Ecologische Hoofdstructuur (EHS) conform natuurdoelen) (GM-beslissing d.d. 07-06-2011) Kenmerk: 2011/0107235

Op 15 februari 2011 hebben Gedeputeerde Staten besloten middelen beschikbaar te stellen voor de Projecten Herinrichting monding Oude Radewijkerbeek en Inrichting Hezingen-Mander. Gedeputeerde Staten besluiten nu om, ten behoeve van de uitvoering van beide projecten, het subsidieplafond van paragraaf 8.12 van het Uitvoeringsbesluit Subsidies te verhogen naar ¤ 420.000,-.

Onderwerp: Bedrijventerreinenvisie gemeente Dinkelland Kenmerk: 2011/0105051

In het provinciale beleid is opgenomen dat alleen nieuwe bedrijventerreinen mogen worden ontwikkeld als deze passen in de gemeentelijke bedrijventerreinenvisie, waarover overeenstemming is bereikt met de buurgemeenten en met Gedeputeerde Staten van Overijssel. De gemeente Dinkelland heeft voor haar grondgebied de Bedrijventerreinen­visie Dinkelland vastgesteld. Gedeputeerde Staten berichten de gemeente Dinkelland dat zij instemmen met de bedrijventerreinenvisie van die gemeente.De gemeente Dinkelland kan tot 2020 een oppervlakte van maximaal 8 hectare netto aan nieuwe bedrijfskavels realiseren in haar 3 hoofdkernen (Denekamp, Weerselo en Ootmarsum). Dit onder de randvoorwaarde van hoge ruimtelijke kwaliteit en een goede landschappelijke inpassing.

Onderwerp: Vragen SP en toezending Nederlandse versie RFQ aan PS Kenmerk: 2011/0106676

GS stellen de antwoorden op vragen van de SP-fractie over de verbreding van de N737 in relatie tot de gebiedsontwikkeling luchthaven Twente vast en zullen PS hiervan per brief op de hoogte stellen. De strekking van de antwoorden is dat de wens c.q. noodzaak om te komen tot verbreding van de N737 onderdeel uit maakt van het element bereikbaarheid dat op structuurvisieniveau is vastgelegd. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of, op welke wijze en op welk moment deze verbreding gerealiseerd moet worden. Op dit moment is niet bekend wat de verwachte kosten zijn van de verbreding. Ook zijn op dit moment de consequenties van een dergelijke ingreep voor de Ecologische Hoofdstructuur nog niet bekend en daarom kan ook nog niets gezegd worden over het mogelijk in gevaar komen van de natuurwaarden in het betreffende gebied. Er is nog niets bekend over nut/noodzaak en eventuele lokatie(-s) waar een ecoduct (of tunnel) aangelegd zou moeten worden en de mogelijke financiering van dergelijke voorzieningen.

Onderwerp: Herinneringsbrief Prestatie-afspraken Wonen aan gemeenten Kenmerk: 2011/0102375

GS besluit tot herinneren van gemeenten aan de Prestatie-afspraken Wonen. GS willen inzicht hebben in de plannen van gemeenten over het realiseren van energiebesparing bij particuliere woningeigenaren. Met een brief vragen GS gemeenten hun plannen over de nog te realiseren energie-afspraken kenbaar te maken. In de bijlage van de brief is een overzicht opgenomen van de stand van zaken van de uitgevoerde energieprestaties van alle gemeenten in Overijssel.

Onderwerp: Planning deelakkoorden
Kenmerk: 2011/0108609

Momenteel wordt intensief overleg gevoerd met het rijk over de nadere uitwerking van de veelal procedurele afspraken uit het bestuursakkoord rijk-IPO-VNG-UvW 2011-2015 in deelakkoorden. GS besluiten de Staten middels een brief te informeren over de stand van zaken en de planning rond de voor provincies relevante deelakkoorden natuur, regionaal economisch beleid en water. Het deelakkoord water is inmiddels door het IPO ondertekend en wordt ter informatie aan de Staten toegestuurd.

Nadere inlichtingen m.b.t. de in de lijst omschreven besluiten kunt u verkrijgen via het team Communicatie van de provincie Overijssel, telefoon 038 499 92 00.