Besparen tijdens leegstand


INNAX en FMT vastgoedbeheer presenteren duurzaam besparingsconcept voor leegstaand vastgoed

VEENENDAAL, 20110607 -- Leegstaande gebouwen verspillen onnodig veel energie. Dat is een belasting voor het milieu en voor de portemonnee van de eigenaar. Gebouwverduurzamer INNAX en beheerder van leegstaand vastgoed FMT vastgoedbeheer erkennen deze problematiek en bieden samen een krachtige aanpak om leegstaand vastgoed duurzaam op te waarderen en te beheren.

Duurzame aanpak
Uit recent onderzoek van ABN AMRO Real Estate Finance blijkt dat 14% van de kantoorgebouwen in Nederland leeg staat. Naar verwachting neemt dit percentage de komende jaren verder toe. Vastgoedorganisaties zijn op zoek naar oplossingen om leegstaand vastgoed duurzaam en voordelig te beheren tot er een nieuwe huurder of bestemming voor het gebouw gevonden is. INNAX en FMT vastgoedbeheer slaan de handen ineen voor duurzaam beheer van leegstaand vastgoed. Door de marktkennis op het gebied van leegstandbeheer van FMT te combineren met het energiebeheer van INNAX, hebben zij een aanpak ontwikkeld die aansluit op de behoeften van eigenaren en toekomstige huurders.

Financiering uit besparingen
De aanpak om leegstaand vastgoed duurzaam te beheren is gericht op de techniek en energie. Allereerst wordt het inzicht in het energiegebruik verbeterd en contracten en administratie worden gestroomlijnd. Aan de hand van praktijkonderzoeken, wordt vervolgens gezorgd dat de capaciteit van de installatie aansluit op de situatie (leegstand, tijdelijk gebruik, verhuur). Dit maakt het mogelijk om (kosten)besparingen van 10-25% te realiseren. De maatregelen die hiertoe nodig zijn, kunnen vaak zonder extra investeringen worden gerealiseerd. Door bewust om te gaan met de geldstromen voor energie en onderhoud, kunnen de kosten betaald worden uit de gerealiseerde besparingen.

Win-win
Een pand waar duurzaam met energie wordt omgegaan is aantrekkelijk voor potentiële huurders. Zij verwachten lage exploitatie- en energiekosten, en eisen vaak een groen label.
“Wij willen niet alleen groen denken, maar ook met concrete oplossingen komen,” zegt mr. Peter Raven, directeur van FMT vastgoedbeheer. “Leegstaand vastgoed duurzaam beheren is in deze tijd essentieel. Met onze aanpak is het eenvoudig om een eind te maken aan onnodig energiegebruik en hoge kosten. Daar zijn onze opdrachtgevers erg blij mee”. Mr. Edwin Terlaak, commercieel directeur bij INNAX vult aan: “In de praktijk zien we dat besparingen op de energiekosten tijdens leegstand reëel zijn. Met een partner als FMT, die de belangen van de opdrachtgever en hun gebouwen goed kent, kunnen wij onze expertise heel gericht inzetten. Dit levert een win-win situatie op voor zowel verhuurder, gebruiker, als het milieu.”