Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Agenda

Workshop 'De voorzitter van de RvC'
Datum: Dinsdag 07 juni 2011
Tijd: 09:30 - 17:30
Lokatie: Grand Hotel Karel V, Utrecht

VERDIEPT UW INZICHT IN DE EIGEN ROLOPVATTING, MEDE DOOR CONFRONTATIES MET OPVATTINGEN VAN COLLEGA'S EN NOTIES OVER GOOD GOVERNANCE. GEEFT HANDVATTEN OM UW ROL GOED UIT TE VOEREN.

Betreft een workshop uit de categorie Specialisatie en is gericht op commissarissen met een specifieke functie of taak binnen de raad van commissarissen.

Inhoud
Een goede inrichting en een goed functioneren van de RvC zijn de verantwoordelijkheid van iedere commissaris, maar in het bijzonder van de voorzitter. Dat blijkt ook uit de governance code voor woningcorporaties waar speciale aandacht wordt besteed aan de taken van de voorzitter.
Binnen deze kaders kan de rolopvatting van de voorzitter en de wijze waarop hij/zij die in praktijk brengt, verschillen. De workshop biedt dan ook geen kant-en-klaar recepten voor `hoe het moet', maar helpt u scherper te krijgen welke rol u als voorzitter kiest en geeft handvatten voor het in praktijk brengen daarvan. Er worden onder meer de volgende onderwerpen behandeld: de zorg voor adequate informatie en de regievoering bij de oordeels- en besluitvorming door de RvC; de betrokkenheid van de voorzitter bij verschillende aspecten van de werkgeversrol; de verantwoordelijkheid voor de bemensing van de RvC en het borgen van de kwaliteiten van de leden; de voorzitter als verbindingschakel tussen RvC en bestuur en namens de RvC als aanspreekpunt - ook voor externen; de rol van de voorzitter bij de jaarlijkse evaluatie en "hoe houdt de voorzitter zichzelf scherp?". Er worden opties, good practices en praktische hulpmiddelen aangereikt. Uw inzichten en opvattingen worden aangescherpt door lastige casussen uit de praktijk met elkaar te bespreken.
Als toezichthouder moet de RvC helder blijven denken, eenduidig beslissen en vertrouwen uitstralen. Kritische vragen over de RvC hebben vaak op dit proces betrekking. "Had de RvC de kennis om het investeringsvoorstel van de bestuurder goed te kunnen beoordelen?" "Hoe kon de RvC de waarschuwingssignalen over het hoofd zien?" "Waarom heeft het zo lang geduurd voordat de RvC in actie kwam?" Daarachter liggen vragen naar de kwaliteit van de oordeels- en besluitvorming: zorgen voor de benodigde informatie en die op een zinnige manier gebruiken, dat wil zeggen dat er een logica te ontdekken is in de wijze waarop de informatie in het geheel aan afwegingen is meegenomen. Het tweede deel van de workshop gaat in op oordeels- en besluitvormingsprocessen: wat is nodig voor goede besluitvorming, wat zijn `menselijke' valkuilen en wat kunt u er als voorzitter aan doen.

In deze workshop gaat het vooral om verdieping van inzichten en om verbreding van het handelingsrepertoire van de voorzitter, door middel van kennisoverdracht, casuïstiek en debatten.

Deelnemers
De workshop richt zich - zoals de titel al zegt - op de voorzitter. Ook commissarissen die in afzienbare tijd voorzitter worden, kunnen deelnemen.

Download hier de volledige beschrijving.
Zie het origineel