Gemeente Berkelland


Achterhoek is dit jaar gastheer voor VNG-jaarcongres

Met twee prachtige excursies in Berkelland


Niet één gemeente, maar welgeteld elf gemeenten samenwerkend in de Regio Achterhoek zijn dit jaar samen met het waterschap, het bedrijfsleven, diverse maatschappelijke instellingen en organisaties op 7 en 8 juni gastheer voor het Jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De ochtend- en avondprogramma's van het jaarcongres worden gehouden in de voormalige Drufabriek in Ulft en in het nieuwe Amphiontheater in Doetinchem. De bestuurders gaan allerlei excursies doen her en der in de Achterhoek.

Excursies in Berkelland

De Achterhoek is tot gastheer gekozen vanwege de unieke, eendrachtige aanpak die zo typerend is voor deze regio. De drieduizend bestuurders kunnen op 7 juni kiezen uit allerlei excursies her en der in de Achterhoek. Berkelland biedt de gasten twee prachtige excursies aan. Berkelland geeft de gasten een warm welkom en laat ze genieten van twee prachtige samengestelde excursies.

Beleef de Berkel

De excursie van Beleef de Berkel was al snel volgeboekt. Drie vliegen in één klap om het zo maar eens te zeggen. Waterbeheersing, burgerparticipatie in nieuwe bestuursvorm en een internationaal toeristisch project. Allereerst bezoeken de bestuurders een overloopgebied van de Berkel bij Eibergen. Een boottocht met de Berkelzomp - met een beetje geluk ziet men het ijsvogeltje - voert daarna door het gebied van de Marke Mallem. De Marke Mallem is de nieuwe bestuursvorm waarbij gronden in beheer en gebruik zijn gegeven aan een particulier initiatief. Aan het eind van deze excursie wordt er in het Muldershuis bijgepraat over de sluis, de watermolen en het toeristische project Beleef de Berkel.

Paarden met wereldklasse, gedrenkt in wijn en belegd met algen

Tijdens deze excursie brengen de gasten een bezoek aan de paardenfokkerij van Team Nijhof tussen Geesteren en Gelselaar. Maar de gasten maken ook kennis met de Achterhoekse wijnen van wijnhoeve Kunneman en een algenhapje van algenkwekerij Ingrepro.

Ingrepro Algen

Algenkwekerij Ingrepro

Echt Achterhoekse samenwerking

Onze regio wil de rest van Nederland laten zien en vooral laten ervaren waar ECHT Achterhoekse samenwerking toe kan leiden. Hoe we hier dankzij die aanpak werken aan een duurzame toekomst, met eerlijke Achterhoekse producten, die we ontwikkelen en produceren op een innovatieve manier die niet ten koste gaat van landschap en milieu. We laten zien hoe de samenwerking tussen Achterhoekse gemeenten kan leiden tot duurzame overheidsinitiatieven die niet alleen het landschap en het milieu sparen, maar ook de saamhorigheid in de gemeenschap versterken.

Onderkomen

De circa 3.000 verwachte gasten hebben een slaapplaats nodig. Nagenoeg alle hotelaccommodaties in onze regio zijn volgeboekt voor deze dagen. Het congres vormt op deze manier een mooie impuls voor de Achterhoekse economie. Wij hopen natuurlijk dat veel bezoekers nog eens terugkomen naar deze mooie regio en speciaal naar Berkelland!

Wat levert het congres ons op?

De gemeenten dragen elk vijftig cent per inwoner bij aan het congres. Maar wat levert het de gemeenten dan op is een veelgehoorde vraag. De VNG is organisator van het jaarcongres. De VNG werkt deels met Achterhoekse opdrachtnemers en deels met opdrachtnemers van buiten de regio. De bijdrage van de gemeenten wordt geheel geïnvesteerd in de regio door Achterhoekse partijen opdrachten te geven. Zij leveren producten en diensten om het congres, de ontvangst en het avondprogramma mogelijk te maken.

Bij Achterhoekse bedrijven en producten moet u denken aan:


* Hotels (grote en middelgrote hotels zijn tijdens het congres zo goed als volledig volgeboekt met congresgangers en standhouders. De Achterhoek beschikt over ruim 2000 bedden)

* Restaurants (dinsdagavond eten 1600 gasten tijdens het avondprogramma de maaltijd. Overige 1400 congresgangers en de 500 standhouders doen dit bij restaurants verspreid door de hele regio
* Touringcarbussen (in totaal 50 voor vervoer naar excursies)
* Taxi's

* Beveiliging

* Schoonmaak

* Verkeersregelaars

* Opdrachten voor drukwerk en promotiemiddelen
* Zaalverhuur en catering bij deelcongressen en excursies
* Catering bij avondprogramma in Doetinchem
* Leveranciers streekproducten

* Uitsluitend Achterhoekse artiesten bij avondprogramma