Film en debat over de controversiële filmmaker Joris Ivens


Nijmegen, 20110531 -- Ivens-kenner Rens van Meegen leidt de film Une Histoire de Vent in en gaat achteraf met cultuurwetenschapper Sandra Kisters in gesprek over de betekenis van het werk van Joris Ivens en de beeldvorming die rondom deze kunstenaar plaatsvond. Het film en debat van het Soeterbeeck Programma en Cultuur op de Campus van de Radboud Universiteit Nijmegen vindt plaats op dinsdag 7 juni 2011 van 19.30 - 21.45 uur in zaal 3 van het Collegezalencomplex van de Radobud Universiteit Nijmegen.

Joris Ivens (1898 - 1989), de avantgardistische filmmaker, is een van de beroemdste Nijmegenaren aller tijden. Met zijn werk, waarin hij zocht naar een mengvorm van documentaire en fictie, neemt hij een bijzondere plaats in binnen de filmgeschiedenis. Ivens was geïnteresseerd in sociale kwesties en een overtuigde communist. Zijn politieke documentaires maakten hem beroemd maar ook zeer omstreden: hij stelde zijn talent meermalen in dienst van totalitaire regimes als China en de Sovjet-Unie.

Une Histoire de Vent (1988) is Ivens’ laatste film. In deze film probeert Ivens het onmogelijke:  de wind vangen en vastleggen in beeld. De film is zowel een autobiografische terugblik als een impressie van de Chinese cultuur.Veel van Ivens’ eerdere filmthema’s komen erin terug.

Dr. Sandra Kisters is docent Algemene cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Drs. Rens van Meegen is filmmaker en coördinator bij de Europese Joris Ivens Stichting.

Meer informatie www.ru.nl/sp/jorisivens

Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen