H7N7 virus aangetroffen in NordRhein Westfalen


Grote uitbraak effectief bestreden door Nederlandse TCC group.

NORDRHEIN WESTFALEN, 20110607 -- In de Duitse deelstaat NordRhein Westfalen, een gebied met een zeer hoge pluimvee-dichtheid, is het H7N7 virus aangetroffen. Voor het ruimen van de besmette dieren is de hulp ingeroepen van het Nederlandse bedrijf TCC-group. Op zondag is een zevende ruiming uitgevoerd van 7.000 dieren. In totaal zijn nu ruim 67.000 dieren geruimd door middel van diervriendelijke stalvergassing. De Duitse autoriteiten verwachten dat nog meer bedrijven besmet zijn en hebben de TCC-group gevraagd tot woensdag op volle sterkte aanwezig te blijven.

Diervriendelijk stalvergassing

De TCC-group wil een einde maken aan het op wrede wijze ruimen van pluimvee.
Bij de uitbraak van de vogelgriep in België in 2003 is voor het eerst een beroep gedaan op de kennis en ervaring van de TCC-group om binnen zeer korte tijd te zorgen voor apparatuur en materialen voor het diervriendelijk euthanaseren van pluimvee.
Hierbij is gekozen voor een methode waarbij de dieren eerst inslapen en daarna pijnloos overlijden. Bij het ruimen staat het voorkomen van verdere verspreiding van het virus voorop. Naast praktische oplossingen zorgt de TCC-group ook voor instructie en begeleiding vooraf, tijdens en na afloop van het traject.


  • het adviseren van bij het opzetten van ruimingplannen

  • het geven van voorlichting over de verschillende methode van ruimen

  • het toetsen van bestaande plannen

  • trainen van medewerkers in het verrichten van ruimingen

  • het leveren van ruimingapparatuur

  • het compleet aannemen van ruimingwerkzaamheden



Kijk voor meer informatie over de TCC-group op de website www.tcc-group.nl

 

H7N7 virus en vogelgriep

Vogelpest, vogelgriep of aviaire influenza is een ziekte die voorkomt bij vogels, voornamelijk hoenderachtigen, die griepachtige verschijnselen veroorzaakt, met sufheid, tranende ogen en opgezette kelen. Ook verkleurt de kam van de vogel. Sommige vogels sterven direct na de eerste besmetting. De incubatietijd bedraagt drie dagen tot twee weken. De ziekte is dodelijk voor kippen, kalkoenen en eenden.

De veroorzaker van de ziekte is een variant van het influenzavirus: het influenza A virus. Dit virus is zeer variabel, zodat telkens nieuwe varianten ontstaan. Virussen vermenigvuldigen in een gastheercel. In één op de 10.000 gevallen kan door kleine foutjes in het vermenigvuldigingsproces (mutaties) een virus ontstaan dat anders, en mogelijk gevaarlijker, is dan het oorspronkelijke virus. Dit mutatieproces bij virussen heet antigene drift. Bij influenza A virussen komt ook reassortment voor waarbij verschillende virussen genetisch materiaal met elkaar uitwisselen, genaamd antigene shift. Een laag pathogeen aviair influenzavirus kan muteren tot een hoog pathogeen virus dat een zeer besmettelijke, dodelijke variant voor de meeste vogelsoorten vormt.





TCC-group