Amsterdamse afdeling Jonge Socialisten slaat toe op landelijk congres


JS spreekt zich uit over internationale koepelorganisaties en maakt koerswijziging

Amsterdam, 20110607 -- Op het voorjaarscongres van de Jonge Socialisten in de PvdA heeft de afdeling Amsterdam opnieuw een veelbewogen koerswijziging teweeg gebracht. In een door het congres aangenomen beslispunt stelt de JS dat de internationale koepelorganisaties vaak alleen voor een kleine elite binnen die organisaties echt iets oplevert en de hierarchische structuren veelal in de weg staan. De internationale orientatie moet verschuiven naar rechtstreeks contact met organisaties wereldwijd

Nadat in juni 2010 een nieuwe integratieresolutie werd aangenomen en in november 2010 de JS zich in navolging van de afdeling Amsterdam uitsprak dat veiligheid een kernwaarde van de sociaal-democratie is, moest deze keer de oude internationale visie plaats maken voor een nieuwe.

Al jaren ergert de JS Amsterdam zich rot aan het kleine clubje internationalisten dat vrijwel uitsluitend denkt en opereert binnen de gevestigde internationale koepelorganisaties, die bovendien banden bleken te hebben met enkele aan dicaturen gelieerde organisaties. Volgens de afdeling Amsterdam zou internationale samenwerking moeten gaan om laagdrempelige uitwisselingen tussen gelijkgestemden wereldwijd.

Direct contact zou veel democratischer, leerzamer en effectiever zijn dan samenwerking via de huidige structuren. Op het landelijk congres van de Jonge Socialisten diende de afdeling drie beslispunten in om een koerswijziging te bewerkstelligen. Het belangrijkste beslispunt, dat zich voor een nieuwe koers uitsprak, werd met grote meerderheid aangenomen.

Mooie congreslocaties
Het JS congres sprak zich hierin kritisch uit over de organisaties IUSY en ECOSY waar de JS lid van is. "De ervaring leert dat grote internationale organen met hele hierarchische structuren vaak alleen voor een kleine elite binnen die organisaties echt iets oplevert. IUSY en ECOSY gaan veelal om netwerken en ons kent ons en staan alleen al hierom ver van de ideologische beginselen van de JS. Rechtstreeks contact met andere progressieve organisaties en netwerken van jongeren wereldwijd levert veel meer op dan indirect contact via afgevaardigden op mooie congreslocaties."

Nieuwe koers
Het aangenomen beslispunt van de afdeling Amsterdam betrof niet enkel kritiek op de huidige gang van zaken, maar gaf ook richting aan de nieuwe internationale koers van de JS. "De kerntaken van de internationale orientatie van de JS verschuiven naar rechtstreeks contact met organisaties wereldwijd. Laagdrempelige, toegankelijke uitwisselingen komen centraal te staan in de internationale activiteiten. Het uitwisselen van kennis heeft een hoge prioriteit. Rechtstreekse hulp aan organisaties in tweede- of derdewereldlanden wordt het belangrijkste middel van de JS om bij te dragen om de rest van de wereld te verbeteren, hetzij middels kennis, middels bijdrage ter plaatse, of in geldbedragen."

Jeltje van Nieuwenhoven
Opvallend was dat Jeltje van Nieuwenhoven tijdens de openingstoespraak expliciet verwees naar de beslispunten van de afdeling Amsterdam. Zij zei deze moties toevallig te zijn tegengekomen bij het doorbladeren van het programma en riep het congres op om deze niet te steunen. Het is tekenend voor de macht van de oudere PvdA'ers dat het JS congres geen gehoor gaf aan deze oproep.

Lidmaatschap en vertegenwoordiging
De overige twee beslispunten van de JS Amsterdam, waarin werd opgeroepen uit de internationale koepelorganisatie IUSY te stappen en met de formele vertegenwoordiging te stoppen, zijn niet aangenomen. Wel kwamen de vertegenwoordigers zelf, naar aanleiding van de moties van de afdeling Amsterdam, met het voorstel hun eigen functioneren te evalueren en zegden zij toe veel scherper te zijn op de inhoudelijke koers die de landelijke organisaties voeren.