Ingezonden persbericht


Persbericht

Solisten bekend
Beatles concerten NNO

Groningen, 31 mei 2011 - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) presenteert met trots de solisten voor het 'cross-over' concert The Beatles. Chris Zegers, Jim de Groot en Marcel de Groot zullen de zangpartijen bij deze concertserie voor hun rekening nemen.

Op dinsdag 7 juni, om 13.30 uur in café Keyser te Amsterdam worden de contracten getekend. Na afloop is er voor de pers de gelegenheid om vragen te stellen.

Chris Zegers is bekend van onder andere zijn rollen in de series Onderweg naar Morgen, All Stars, Hartslag en De Meiden van de Wit en is hij presentator van het reisprogramma RTL Travel. Daarnaast heeft hij in de films Liever Verliefd, Kameleon 2 en De Hel van '63 gespeeld. Ook speelt hij in de rockband The Hudson Five. Bij het NNO heeft hij al eens gezongen bij het cross-over concert 'Symphonic echoes of Pink Floyd'.

Jim de Groot was al vroeg bekend bij het grote publiek toen vader Boudewijn de Groot een hit scoorde met het nummer 'Jimmy' (Als ie maar geen voetballer wordt, ze schoppen hem misschien half dood). Hij is zelf bekend van zijn rollen in de musicals Hair, Fame, Rocky over the rainbow, The Blues Brothers, The Wiz en Route 66.

Marcel de Groot, zoon van zanger Boudewijn de Groot en broer van Jim, is bekend van het album Manen Kweken uit 1995. Daarnaast heeft hij een aantal rollen gespeeld in de Robert Long-musical 'Tsjechov'. Ook heeft hijzelf een aantal theaterprogramma's gemaakt, waarvan 'Barmhart' en 'Het Wilde Westen' de Poelifinario theaterprijs wonnen.

In voorgaande seizoenen heeft het NNO veel succes geoogst met de cross-over concerten rond de muziek van Pink Floyd en Queen. Nu is het de beurt aan The Beatles, de Britse popformatie die in de jaren zestig voor een belangrijk deel het muzikale landschap vormgaf. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr wisten met hun composities, poëtische teksten, 'looks' en performance een ware 'Beatlemania' te veroorzaken. Nog altijd zijn hun songs dagelijks wereldwijd te beluisteren.

In opdracht van het NNO vertaalde componist en arrangeur Tom Trapp de grootste hits naar een avondvullende hommage aan deze legendarische band. Nico de Rooij staat garant voor een spectaculair lichtprogramma. Afgaand op de kaartverkoop van de vorige edities adviseren wij u uw kaarten snel te reserveren.

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland, zoals in 2007 in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens het 64e Festival Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld re beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren divers e CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson, Michael Nyman en Steve Vai Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Susanna Mälkki, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Ta bachnik chef-dirigent van het orkest. Vanaf seizoen 2011-2012 is Stefan Asbury de nieuwe chef-dirigent van het NNO.

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.