Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Loon minder dominant in cao-onderhandelingen

Den Haag, 7 juni 2011 - Afspraken over loonstijgingen zijn minder belangrijk in de cao-onderhandelingen dan ooit. In plaats daarvan bepalen onderwerpen die te maken hebben met de inzetbaarheid van medewerkers de agenda. Dat blijkt uit gegevens van werkgeversvereniging AWVN. Deze tussentijdse evaluatie van het cao-jaar 2011 is vandaag gepubliceerd.

De werkgeversvereniging, de belangrijkste cao-adviseur van het bedrijfsleven, is blij met de uitkomsten van de evaluatie en spreekt zelfs van een 'positieve trendomslag'. Bijna alle cao's bevatten onderhand afspraken over zogenoemde 'duurzame inzetbaarheid', een verzamelterm voor allerlei beleidsvormen om werknemers langer actief en productief te houden. AWVN publiceerde eerder dit jaar samen met vakbonden FNV Bondgenoten, De Unie en CNV Vakmensen een sociaal manifest waarin die partijen afspreken om duurzame inzetbaarheid te bevorderen. Achtergrond daarvan zijn onder meer de voorziene tekorten op de arbeidsmarkt. In 83 procent van de cao's zijn inmiddels afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid.

Bij afspraken over duurzame inzetbaarheid gaat het bijvoorbeeld om betere mogelijkheden voor oudere werknemers om door te werken, om meer opleidingen voor werknemers en om de combinatie van werk en privéleven te vergemakkelijken. Opvallend in de 2011-cao's is verder de verdubbeling van het aantal afspraken om Wajongers in dienst te nemen, van 19 naar 38 procent.

De lonen stijgen in de tot dusver in 2011 afgesloten cao's met 1,7 procent, ongeveer het niveau van de inflatie.



Ingezonden persbericht