Ingezonden persbericht


Persbericht

'Spaanse' Berenbosbewoner Bruce overleden

Rhenen, 7 juni 2011 - Beer Bruce, een van de bewoners van Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark, is overleden. De afgelopen week werd Bruce opvallend weinig gezien in Het Berenbos. Na een korte zoektocht werd het lichaam van de beer levenloos in een van de holen aangetroffen. Bruce woonde sinds december 2009 in Het Berenbos en leefde voor die tijd in een verwaarloosd opvangcentrum in Spanje. De medewerkers van Alertis en Ouwehands Dierenpark betreuren het overlijden van Bruce, maar zijn blij dat ze hebben mogen bijdragen aan zijn geweldige tijd in Het Berenbos.

Bruce
Enkele jaren geleden werd op een industrieterrein in Noordoost Spanje een circuswagen vol met dieren, waaronder twee beren, aangetroffen. Financiële problemen en gebrek aan geldige papieren bracht de circuseigenaar ertoe de dieren onverzorgd achter te laten. De beren vonden een nieuw tehuis in het opvangcentrum El Arca de Noé. De huisvesting en verzorging was echter onder de maat. De geboorte van twee jonge beren, was de klap op de vuurpijl. De twee mannetjesberen werden, net als hun vader Bruce, gecastreerd. Een Nederlandse vrijwilliger in het opvangcentrum trok bij Alertis aan de bel. Op 23 december kwam de berenfamilie aan in Het Berenbos in Rhenen. Bruce was blind. Toch kon hij zijn weg in Het Berenbos heel goed vinden en zijn eten verdedigen. Hij genoot zichtbaar van zijn korte verblijf in Het Berenbos. Bruce was een vriendelijke beer en hield bijzonder veel van zwemmen en spelen.

Alertis
In de afgelopen 15 jaar heeft de stichting veel beren die onder dieronvriendelijke omstandigheden leefden kunnen helpen. Een aantal van hen heeft een veilig onderkomen gekregen in Het Berenbos in Rhenen. Denk maar aan Mackenzie, de dansbeer uit Bosnië, Mascha de beer uit het Russisch Staatscircus en Dadon, de beer uit Moskou die optredens op een fietsje gekleed in een jurkje verzorgde. Alertis zet zich sinds de oprichting in voor beren in nood, en zal dat blijven doen.

Het is ook belangrijk om de beer in zijn eigen natuur te beschermen. Beren kunnen een bedreiging vormen voor schaapskuddes, boomgaarden en bijenkorven en ze komen op menselijk afval af. Alertis ondersteunt mensen, die in dezelfde gebieden wonen als waar beren leven, door ze bijvoorbeeld herdershonden en elektrisch hekwerk te geven. Ook stimuleert Alertis de productie en het gebruik van zogenaamde 'bear-proof' afvalbakken. Door dit soort maatregelen komen beren niet te dicht bij mensen, worden gevaarlijke situaties voorkomen en lopen de beren minder risico om gedood te worden. Voor meer informatie zie www.alertis.nl

---

Einde persbericht