Gemeente Alkmaar

BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders van 7 juni 2011 Aanwezig: P.M. Bruinooge, voorzitter J.P. Nagengast MBA mw. M. Hamberg mw. A.J.A. van de Ven drs. J.C.M. Cox, secretaris Afwezig: mr. P. de Baat MPM drs. V.H. Kloos drs. M.L. Hagen 1. Opening De besluitenlijst van de vergadering van 31 mei 2011 wordt vastgesteld. Besluiten Bestuursakkoord (2) Probleemstelling: Rijk en VNG hebben een akkoord gesloten ter uitwerking van het regeerakkoord en voor die onderwerpen waar gemeenten in de uitvoering betrokken worden. Andere partijen bij het akkoord zijn de provincies (IPO) en de waterschappen (UvW). Ter gelegenheid van het bekend worden van het akkoord heeft de raad op 28 april jl. een motie aangenomen, waarin na de nodige overwegingen als volgt staat geformuleerd: `De Raad draagt het college op binnen de VNG er op aan te dringen niet akkoord te gaan met voorgelegde bestuursakkoord'. Daarna wordt op een aantal punten aangegeven `alleen akkoord te gaan, indien .. `. Het college bepaalde op 31 mei jl. haar voorlopige standpunt n.a.v. het akkoord, de motie én de recente ontwikkelingen n.a.v. kritische reacties op het akkoord uit vele (grotere) gemeenten. Het college bepaalt haar definitieve standpunt op 7 juni a.s. wat betreft het uitbrengen van de Alkmaarse stemmen over het bestuursakkoord tijdens de ALV van de VNG op 8 juni a.s. . Besluit: Het nadere voorstel van het bestuur van de VNG (bij VNG-ledenbrief d.d. 1 juni) te volgen, inhoudende instemming met het Bestuursakkoord met uitzondering van het onderdeel Wet werken naar vermogen (conform de motie van de gemeenteraad).

2.

11.2276 Bruinooge


1

11.2259 De Baat

Beantwoording raadsvragen PvdA inzake Lentebrief 2012-2015 Probleemstelling: Het lid van de raad, de heer P. Verbruggen van de PvdA heeft ons vragen gesteld inzake de Lentebrief 2012-2015. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording.

11.2223 Nagengast

Verkennend onderzoek ondertunneling spoor Helderseweg Probleemstelling: In het coalitieakkoord is aangekondigd de haalbaarheid van de ondertunneling van de spoorlijn op de Helderseweg te onderzoeken. Het gaat hier om de belangrijkste noordelijke ontsluitingsroute naar het centrumgebied van Alkmaar. Volgens de laatste inzichten zal de binnenring over Overstad lopen via de route Noorderstraat en Tesselsebrug. Hierdoor neemt het belang van een goede doorstroming op de Helderseweg alleen maar toe. Geadviseerd wordt om samen met ProRail te starten met een verkennend onderzoek naar de ondertunneling van de spoorlijn bij de Helderseweg. Besluit: 1. Een verzoek te richten aan ProRail om mee te werken aan het verkennende onderzoek naar de ruimtelijke, technische, verkeerskundige en financiële haalbaarheid van een tunnel onder het spoor op de Helderseweg. 2. Een gezamenlijke werkgroep (gemeente en ProRail) te vormen die een startnotitie dan wel een plan van aanpak opstelt voor het te houden onderzoek, waarbij ook de hoogte van het benodigde voorbereidingskrediet onderbouwd zal worden. 3. Het verkennende onderzoek naar de ondertunneling aan te merken als deelproject van de gebiedsontwikkeling stationsgebied en deze organisatorisch onder te brengen bij de hiervoor bestaande projectorganisatie.

11.2196 Nagengast

Aanpassing parkeerverordening 2011 Probleemstelling: In het coalitieakkoord "een nieuwe lente, een nieuw geluid" wil het college van Alkmaar een parkeervriendelijker stad. Door het versoepelen van een aantal regels voor met name de bezoekers aan de stad moet dit tot stand komen. Voorts zijn er een drietal buurten die verzoeken om in hun buurt vergunninghoudersparkeren in te voeren. Om de wensen van de drie buurten en de doelstelling van het college te bewerkstelligen is een aanpassing van de parkeerverordening, de verordening Parkeerbelastingen en bijbehorende besluiten/kaart noodzakelijk. In dit Raadsvoorstel wordt voorgesteld om de parkeerverordening 2011, etc. op een aantal punten te wijzigen. Besluit: In te stemmen met aangepast raadsvoorstel.


2

11.2213 Nagengast

Noordelijke ontsluiting Beverkoog Probleemstelling: Over de noordelijke ontsluiting van de Beverkoog is op bestuurlijk niveau overeenstemming met de provincie Noord-Holland en Heerhugowaard. Het project voldoet zowel technisch als verkeerskundig aan de randvoorwaarden van de provincie en Heerhugowaard. Op dit moment worden de financieringsmogelijkheden voor deze aansluiting onderzocht. Een provinciale bijdrage is gewenst om de investeringskosten te dekken. Vanuit de provincie Noord-Holland zijn diverse toezeggingen gedaan over cofinanciering en samenwerking. In deze nota wordt de stand van zaken rond de financiering en het vervolgproces toegelicht. Besluit: 1. In principe de noordelijke ontsluiting Beverkoog aan te leggen uitgaande van 8,6 mio aan investeringskosten. 2. Akkoord te gaan met het voorstel van de provincie Noord-Holland om aan de hand van de engineering de versoberingsmogelijkheden van de aansluiting te onderzoeken waardoor het project voor 8,6 mio kan worden uitgevoerd. 3. In principe akkoord te gaan om de ondernemersbijdrage via baatbelasting te innen en hiervoor de nodige activiteiten op te starten. 4. Aan de afdeling Projecten en Programma's opdracht te geven om een startnotitie op te stellen voor de volgende fase van het project.

11.1981 Hamberg

Overdracht sociale kredietverlening aan Kredietbank Nederland Probleemstelling: Met het collegebesluit 20101398 d.d. 14 december 2010 (zie bijlage 1) is in principe ingestemd om vanuit budgettaire neutraliteit de sociale kredietverlening over te dragen aan de Kredietbank Nederland. Wel moest een nader uitgewerkt voorstel worden gemaakt m.b.t. tot de aspecten personeel, dienstverlening en financiën. Dit voorstel voorziet in deze nadere uitwerking. Besluit: 1. In te stemmen met de overdracht per 1 juni 2011 van de sociale kredietverlening voor burgers uit Alkmaar aan de Kredietbank Nederland en in te stemmen met de daarmee samenhangende `Dienstverleningsovereenkomst (bijlage 2). 2. De Kredietbank Nederland een werkkapitaal te verschaffen van 1.000.000,-tegen een tot 1 juni 2014 geldende rentevergoeding van 3,9%, waarna dit percentage iedere 5 jaar wordt aangepast op basis van het rentepercentage van de vijf-jaars-leningen bij de BNG (dit is ook een onderdeel van de `Dienstverleningsovereenkomst'). 3. Onder voorbehoud van goedkeuring door de OR en het GO in te stemmen met een eervol ontslag per 1 juni 2011 van 6 medewerkers die werkzaam zijn voor de sociale kredietverlening bij de afdeling Regionale Dienstverlening van de sector Samenleving. 4. In de exploitatiebegroting 2011 van de gemeente Alkmaar de lasten en baten te verlagen met een bedrag van 325.000,-- en vervolgens structureel vanaf 2012 met een bedrag van 557.000,--.


3

5.

6.

7.

8.

De sociale kredietportefeuille van de gemeente Alkmaar te verkopen aan de Kredietbank Nederland tegen de nominale waarde per 1 juni 2011 oftewel het uitstaande saldo van de kredietportefeuille per 1 juni 2011 (saldo per 1 maart 2011 is 4.554.000,--) en in te stemmen met de daarmee samenhangende overeenkomst `Verkoop Kredietportefeuille' en bijbehorende Akte van Cessie (bijlage 3). De voorziening `Kredietrisico's' in tact te houden ter dekking van de oninbare vorderingen uit de verkochte kredietportefeuille (het risico van oninbaarheid van de overgedragen kredietportefeuille blijft bij de gemeente Alkmaar: zie de overeenkomst `Verkoop Kredietportefeuille'). Om risico te spreiden en administratieve werkzaamheden te beperken deel te nemen aan het Garantiefonds Schuldsanering en de hiermee samenhangende verplichte inleg ad. 53.575,-- ( 0,57 per inwoner, 93.992 inwoners) te financieren uit de voorziening `Kredietrisico's' en in te stemmen met de daarmee samenhangende overeenkomst `Garantiefonds Schuldsanering' (bijlage 4). In te stemmen met een mogelijke verschuiving van de overdrachtsdatum, indien door onvoorziene omstandigheden 1 juni niet meer haalbaar blijkt te zijn, in die situatie zal de datum in de overeenkomsten worden aangepast, evenals het bedrag voor het jaar 2011 in besluit nummer 4.

11.2005 Hamberg

Convenant Maatschappelijke Stage in de gemeente Alkmaar 2011-2014 Probleemstelling: In december 2009 werd het eerste Convenant Maatschappelijke Stage tussen VOscholen, Vrijwilligerscentrale Alkmaar en de Gemeente Alkmaar ondertekend. Het Convenant is aangepast en moet opnieuw ondertekend worden, omdat: - de maatschappelijke stage met ingang van schooljaar 2011-2012 verplicht wordt; - de regelgeving en financiering veranderd is; - schoolbesturen op onderdelen het convenant wilden herformuleren. Besluit: 1. In te stemmen met het convenant Maatschappelijke Stage in de gemeente Alkmaar 2011-2014 en het convenant ter kennisname aan te bieden aan de commissie samenlevingszaken. Burgemeester: 2. De portefeuillehouder te machtigen om het convenant Maatschappelijke Stage in de gemeente Alkmaar 2011-2014 te ondertekenen.


4

---- --