Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 07-06-2011

Televisie
EENVANDAAG
Dinsdag 7 juni
18.15 uur - Nederland 1

EENVANDAAG OPINIEPANEL: CDA-KIEZERS MISSEN
LEIDERSCHAP EN VISIE

Bijna een jaar na de verkiezingsnederlaag missen CDA-kiezers leiderschap en visie bij hun partij. De helft van de CDA-achterban vindt dat het CDA momenteel geen echte leider heeft. Dat blijkt uit onderzoek van EENVANDAAG onder 2100 CDA-stemmers. Ook is er grote onduidelijkheid over de koers.

'Geen echte leider'
De partij staat op zo'n veertien zetels in een peiling van deze week. CDA-kiezers wijten het zetelverlies voornamelijk aan het gebrek aan goede leiders (56 procent). Op de vraag wie ze nu zien als de politiek leider van het CDA antwoordt bijna de helft (46 procent) 'er is geen leider'. Maxime Verhagen volgt met 28 procent.

'Eurlings moet CDA leiden'
Op de vraag wie nu het CDA het beste kan leiden noemen de deelnemers allereerst oud-minister Camiel Eurlings (32 procent). Hij wordt gevolgd door Jan Kees de Jager (24 procent) en Maxime Verhagen (9 procent).

Ook de samenwerking met de PVV en het ontbreken van een duidelijke koers worden als belangrijke oorzaken gezien. Bijna de helft (45 procent) van de CDA-stemmers vindt dat het CDA momenteel geen duidelijke koers heeft. Ook stelt 63 procent dat de CDA-fractie in de Tweede Kamer zich te weinig laat zien in het politieke debat.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd onder 2100 CDA-stemmers (juni 2010) in het EenVandaag Opiniepanel en is gehouden van 1 tot en met 6 juni 2011. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl