GroenLinks Utrecht



Persbericht, dinsdag 7 juni 2011

Salarissen gesubsidieerde instellingen op 'burgemeestersnorm'

UTRECHT - Organisaties en instanties die subsidie van de gemeente Utrecht ontvangen mogen geen salaris uitkeren dat hoger ligt dan het salaris van de burgemeester. Dat wil GroenLinks raadslid Jan Ravesteijn. De commissie Mens en Samenleving sprak vandaag over het onderwerp topsalarissen naar aanleiding van schriftelijke vragen die Ravesteijn eerder stelde.

Er is landelijke wetgeving in voorbereiding waardoor salarissen binnen publieke en semi-publieke instellingen binnenkort niet hoger mogen zijn dan 130% van de Balkenendenorm. Ravesteijn vindt dat te hoog: "Ik zou in onze subsidieverordening een voorwaarde op willen nemen dat instellingen die 25% of meer subsidie van de gemeente ontvangen voldoen aan de zogenaamde burgemeestersnorm. Dat wil zeggen dat de topinkomens van hun directies niet hoger mogen zijn dan ongeveer ¤ 155.000,- bruto, inclusief vakaantietoeslag, onkostenvergoedingen, pensioenpremie en bonussen."

Ravesteijn nodigde andere fracties uit te reageren op zijn voorstel. PvdA en SP steunden de denkrichting. Andere fracties gaven aan te willen wachten op de aanstaande landelijke regeling en dat het daarom voorbarig is om nu de gemeentelijke subsidieverordening aan te passen. De VVD geen voorstander van de 'burgemeestersnorm'. Ravesteijn: "De VVD wil wel bezuinigen op voorzieningen, maar niet op de topsalarissen in deze sector. Dat is behoorlijk krom. En dat terwijl iedereen al jaren vindt dat er iets moet gebeuren aan exorbitante beloningen. Nu doet GroenLinks een duidelijk voorstel, waarin we als gemeente zelf eisen kunnen stellen aan de hoogte van de salariëring door middel van de gemeentelijke subsidieverordening, ziet men opeens allerlei beren op de weg. Er is geen enkel goed argument om dit nu niet zelf, los van landelijk beleid, te regelen."

Er werd door sommigen getwijfeld aan de handhaving als instanties of organisaties niet voldoen aan salariseis. "We willen dat een accountant toetst of een gesubsidieerde instelling zich houdt aan de eisen voor de burgemeestersnorm. Als blijkt dat er salarissen worden uitgekeerd die toch hoger zijn, gaan we, zoals dat nu ook gaat bij de toetsingsvoorwaarden voor het ontvangen van subsidie, per geval bekijken hoe we daar mee omgaan. Helder voor de gemeente en voor de instelling", zegt Ravesteijn.

Wethouder De Rijk vindt de salarisgrens voor instellingen die voor 25% of meer draaien op subsidie 'redelijk en uitvoerbaar'. Ze gaat dan ook uitzoeken welke organisaties er momenteel meer betalen dan de 'burgemeestersnorm'.


Noot voor redacties