Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 7 juni 2011

SKBN ondertekent businessplan

De participanten van de Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN) zetten tijdens de Provada in Amsterdam op woensdag 8 juni 2011 om 16.00 uur hun handtekening onder het Businessplan 2011-2013. U bent van harte welkom om getuige te zijn van dit feestelijke moment op de stand van de Amsterdam Metropolitan Area in hal 11, stand 11-01.

In het businessplan spreekt SKBN de ambitie uit om zich verder te ontwikkelen tot hét kennisplatform voor bedrijventerrein- en gebiedsontwikkeling waar overheden en marktpartijen elkaar vinden om kennis en ervaringen uit te wisselen.

SKBN is door 11 regionale en grootstedelijke ontwikkelingsmaatschappijen opgericht, met het doel om de opgedane praktijkkennis over de aanpak van bedrijventerreinen verder te ontwikkelen en te verspreiden. "We beginnen heel praktisch, zo werken we namelijk al jaren, met het organiseren van kennistafels en studietrajecten. Het jaarlijkse landelijke bedrijventerreincongres blijft een belangrijk speerpunt in de kennisverspreiding. Wie een hoe-vraag heeft, kan bij ons terecht", aldus SKBN-voorzitter Theo Föllings. "Alle participanten beschikken al over de nodige kennis, als ook over een behoorlijk netwerk. En juist dat netwerk gaan we met elkaar verbinden."

Het unieke aan SKBN is dat hierin organisaties worden verenigd die zich dagelijks bezig houden met de ontwikkeling, herstructurering en het beheer van werklocaties. Hierbij concentreert de SKBN zich op de hoe-vraag. Samen beschikken de participanten over een enorme dosis ervaring en praktische kennis van bedrijventerreinen, waaronder economische verdienmodellen en financierings­constructies zoals fondsvorming. SKBN en haar participanten beschikken daarnaast over een breed netwerk, binnen zowel private partijen als overheden, en wil als onafhankelijke stichting ontmoetingen organiseren tussen alle betrokken belangen. Ook levert SKBN, gevraagd en ongevraagd, beleidsinput op basis van kennis. Ten slotte initieert, ondersteunt en levert SKBN kennis aan (wetenschappelijk) onderzoek van kennisinstellingen op het gebied van werklocaties en gebiedsontwikkeling.

Het is de wens van de SKBN om zich in de periode 2011-2013 te ontwikkelen tot een platform waar:
· een onafhankelijk netwerk van specialisten samenkomt, zonder winstoogmerk en niet gelieerd aan adviesbureaus etc.;
· trends/geluiden van de markt worden oppikt en actief de discussie tussen publieke en private partijen wordt gezocht;
· opgedane kennis wordt gevonden en verder ontwikkeld;
· beleidsinitiatieven worden getoetst door mensen die dicht tegen de praktijk aan staan;
· best practices worden gevonden;

· hét interactieve en fysieke kenniscentrum op bedrijventerreingebied ontstaat.

De participanten van SKBN zijn:

· N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) / BHB BV
· NV Industriebank LIOF / LHB BV

· Het Industrieschap "De Plaspoelpolder" (IPP)
· NV NOM

· Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Den Haag
· Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN)
· Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR)
· Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML)
· OOST NV

· Schiphol Area Development Company NV (SADC)
· Stadsregio Rotterdam