Huizen, 6 juni 2011

VAN AMERSFOORT RACING NEEMT AFSTAND OP ASSEN

In de eerste van twee thuiswedstrijden heeft Van Amersfoort Racing haar leidende positie in het Duitse Formule 3 kampioenschap vergroot. Op het TT-circuit van Assen won Richie Stanaway met overmacht beide races na twee keer vanaf pole position te zijn vertrokken. In de wedstrijd op zondag voegde de Nieuw-Zeelander daar ook nog de snelste raceronde aan toe. Hannes van Asseldonk en Jeroen Mul pikten naast waardevolle ervaring ook nog kampioenschapspunten op. Tijdens de vierde ronde van de ATS Formel 3 Cup toonde Richie Stanaway (19) zich een klasse apart. De rijder uit de stal van Gravity Racing haalde alles uit de Dallara powered by Volkswagen van Van Amersfoort Racing. In beide kwalificaties volgde de nummer twee op meer dan viertiende van een seconde. "Richie laat zien dat hij snel progressie boekt. Aan het begin van het seizoen was kwalificeren zeker niet zijn sterkste onderdeel", vertelt teameigenaar Frits van Amersfoort. In de wedstrijden kon de concurrentie opnieuw ervaren da t puur racebloed stroomt door de aderen van de Nieuw-Zeelander. In beide races reed Stanaway na strakke starts met gemak weg van het veld. Op zaterdag volgde concurrent Marco Sörensen op 4,8 seconden, op zondag was de marge nog groter. Marcus Pommer finishte op ruim 7 seconden van de VAR-coureur. Frits van Amersfoort: "Richie heeft een bijna perfect weekeinde achter zijn naam, want bovenop de poles en de overwinningen reed hij in race twee ook de snelste raceronde. En dat is heel knap. Al moet gezegd worden dat ook de snelste raceronde in de eerste wedstrijd absoluut haalbaar was. In één bocht op Assen kon het nog sneller." Met in totaal zes zeges gaat Richie Stanaway na het eerste bezoek aan Drenthe riant aan de leiding in het kampioenschap. De snelle Kiwi heeft 79 punten, nummer twee Marco Sörensen volgt op 17 punten achterstand. Derde is Klaus Bachler op 39 punten achterstand. De VARcoureur leidt als F3-debutant ook het Rookie-kampioenschap. De twee Nederlandse rookies bij Van Amersfoort Racing boekten opnieuw progressie. In de vrije training nestelden Jeroen Mul (21) en Hannes van Asseldonk (19) zich respectievelijk op plaats vier en vijf. De kwalificatie voor race 1 leverde een zevende (Mul) en elfde plek op (Van Asseldonk), waar in de tweede wedstrijd gestart werd van plaats 8 (Mul) en negen (Van Asseldonk). "Hun prestaties in de vrije training laten zijn dat een stijgende lijn is ingezet. Nu is het zaak om ook in de kwalificaties, in vijf rondjes, een goede tijd op de klok te zetten", schetst Frits van Amersfoort. In de race scoorde Jeroen Mul twee keer een achtste plaats, in totaal goed voor twee punten. Hannes van Asseldonk reed op zaterdag twee punten bij elkaar door als zevende te finishen en kwam op zondag niet aan de finish na een crash. "Jeroen heeft onderhand alle bagage op zak om te scoren. Het zou hem helpen als hij iets vaker met het mes tussen de tanden zou racen. Bij Hannes pakte een gewaagde inhaalmanoeuvre net verkeerd uit, anders had hij in één keer drie plaatsen gewonnen. Dat is racen, maar de wil om te knokken is aanwezig." Van Amersfoort Racing is komend weekeinde opnieuw actief in de ATS F3 Cup op het circuit van Zolder in België.