CDA


Sterk: Zekerheid over SW-fonds
dinsdag 7 juni 2011
CDA wil gemeenten meer zekerheid geven over het herstructureringsfonds van 400 miljoen euro voor de omvorming van de sociale werkplaatsen. Een motie van het CDA is vandaag, met steun van alle partijen behalve SP en PvdA, aangenomen om dit mogelijk te maken.
Â
Sterk: âHet CDA neemt de zorgen van gemeenten over de sociale werkplaatsen serieus. Het kabinet moet deze weg kunnen nemen door op korte termijn meer helderheid te geven over het herstructureringsfonds.â Volgens Sterk is dat nodig om duidelijk te maken dat het Rijk (financiële) problemen met sociale werkplaatsen niet over de schutting bij gemeenten gooit als dat het gevolg is van rijksbeleid. Zij wil er ook voor waken dat slecht beleid van gemeenten bij SW-bedrijven straks door het kabinet wordt beloond met extra geld. Nu is nog onduidelijk op grond van welke criteria gemeenten een beroep kunnen doen op het fonds om financiële problemen bij hun sociale werkplaats op te vangen. Ook is volgens haar nog onduidelijk hoe na twee jaar bij de afgesproken evaluatie van het beleid wordt beoordeeld of de al toegezegde 400 miljoen euro steun bij de hervormingen wel voldoende was en aan wie het lag als dat niet zo is. Die helderheid moet vooraf gegevens worden. âDat moet het kabinet nu samen met de VNG op korte termijn doen en niet pas na twee jaar.' Â
Verder is een CDA-motie aangenomen, die zorgt voor meer druk op werkgevers om afspraken te maken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. âDe rol van werkgevers is cruciaal om mensen aan het werk te helpen! Maar dan moeten zij ook de daad bij het woord voegenâ, aldus Sterk.
Â
Â