GroenLinks


GroenLinks wil einde aan kernafvaltransporten

Dinsdag 7 juni 2011, 19:23u - Liesbeth van Tongeren


GroenLinks wil einde aan kernafvaltransporten

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft vanmiddag mondelinge vragen gesteld over het transport van kernafval. Vanochtend is vanuit Borssele een kernafvalboemel vertrokken, die als eindbestemming Frankrijk heeft. Maar voordat de trein daar aankomt moet die eerst nog door steden als Goes, Roosendaal, Bergen op Zoom en Gent heen. GroenLinks wil dat er een einde komt aan het gesleep met kernafval door steden.

"We hebben de afgelopen jaren tientallen miljoenen uitgegeven om chloor- en ammoniaktreinen uit de bebouwde kom te weren. Dan snap ik werkelijk niet dat je nu giftige stralingstreinen door Zeeuwse, Brabantse en Belgische steden heen stuurt. Niet voor niets hebben de burgemeester van Gent en lokale politici uit Brabant en Zeeland bezwaar gemaakt tegen het transport", aldus Van Tongeren.

GroenLinks vindt dat we moeten stoppen met kernenergie en onze energie moeten steken in schone alternatieven. Als we nu werk maken van zon en wind, dan kunnen we in 2050 volledig op schone energie draaien. Helaas staart deze regering zichzelf blind op kernenergie. Het lijkt wel een doel op zich te zijn voor energieminister Verhagen.

Van Tongeren: "Ik heb de minister gevraagd om een onafhankelijk onderzoek naar de veiligheidsrisico's van kernafvaltransporten. Helaas was hij daar niet toe bereid. Vreemd. Als je de zorgen van Belgische, Brabantse en Zeeuwse politici niet deelt, toon dan hun ongelijk aan. Als je beweert dat kernenergie veilig is, dan moet je ook bereid zijn om het te laten onderzoeken."

GroenLinks laat het er niet bij zitten. Zowel minister Verhagen als Delta hebben aangegeven draagvlak voor een nieuwe kerncentrale belangrijk te vinden. Liesbeth van Tongeren werkt daarom aan een initiatiefwet om een referendum over de bouw van een nieuwe kerncentrale te houden.