Rijksoverheid

Nederland steunt tweede termijn voor Ban Ki-moon

Nieuwsbericht | 07-06-2011

Minister Rosenthal steunt de kandidatuur van Ban Ki-moon voor een tweede termijn als Secretaris Generaal van de Verenigde Naties. Rosenthal prijst het optreden van Ban in de crises in Noord-Afrika en Ivoorkust: "Ban Ki-moon maakt scherp duidelijk dat nationale overheden de legitieme wensen van hun bevolkingen niet mogen negeren."

Ban Ki-moon versterkte in zijn eerste termijn de capaciteit van de Verenigde Naties op het gebied van vrede en veiligheid, zegt de minister. "Ook bescherming van mensenrechten staat hoog op zijn agenda. Hij zet zich actief in om geweld tegen vrouwen tegen te gaan en spreekt zich uit voor de rechten van homo's en lesbiennes."

Nederland hoopt dat Ban in zijn tweede termijn door zal gaan met hervormingen van de Verenigde Naties. "De VN moet een effectievere organisatie worden die een centrale rol speelt bij de aanpak van mondiale problemen", zegt Rosenthal.

Na een aanbeveling door de Veiligheidsraad zal de Algemene Vergadering van de VN stemmen over een tweede termijn voor Ban Ki-moon.