Socialistische Partij

SP Amsterdam

Personeel staakt tegen sloop openbaar vervoer


07-06-2011 * Dinsdag staakte het personeel van het GVB tegen de bezuinigingen van minster Schultz op het openbaar vervoer. Daags voor de staking had Schultz nog bekend gemaakt dat zij gewoon doorgaat met haar snoeiharde bezuiniging en bovendien blijft volhouden dat de drie grote steden verplicht worden om hun vervoersbedrijven GVB, RET en HTM in de uitverkoop te doen. SP-Tweede Kamerlid Farshad Bashir verwijt de minister wanbeleid: "Bij haar aantreden dacht ze 120 miljoen per jaar te besparen door zogenaamde efficiencywinst. Nu weten we wat dat betekent: minder geld, duurdere kaartjes en geen aandacht meer voor veiligheid in de bus en tram. Meer betalen voor minder en onveiliger vervoer dus."

Grote opkomst
Grote opkomst bij manifestatie voor het behoud van goed openbaar vervoer
Bashir steunt de stakers in hun strijd: "Uiteraard staken deze mensen met pijn in hun hart, want geen chauffeur wil de reiziger in de kou laten staan. Maar als niemand nu een stok steekt voor de slecht onderbouwde en asociale plannen van Schultz, dan wordt de reiziger uiteindelijk de dupe. Deze onzinnige bezuiniging betekent het einde van goed, betaalbaar en veilig openbaar vervoer." Schultz noemde de staking vandaag nog schandalig, maar zelfs haar eigen partijgenoten keren zich tegen haar plannen. Zo was VVD-wethouder Wiebes tijdens de manifestatie vernietigend over de plannen van zijn partijgenote Schultz. Die schaden volgens hem niet alleen de Amsterdamse reiziger, het personeel van het GVB maar ook de economie van de hele regio.

Farshad Bashir
SP-Kamerlid Farshad Bashir was zelf ook aanwezig bij de manifestatie

Ook SP-fractievoorzitter in Amsterdam Laurens Ivens sprak zich uit tegen 'de sloop van het Amsterdamse openbaar vervoer'. Hij wees erop dat de Amsterdammers al eerder in een referendum massaal hun steun hebben gegeven aan het GVB en dat daarom deze strijd extra belangrijk is. Ivens zei dat VVD wethouder Wiebes nu ook echt zijn woorden kracht moet bijzetten door zijn Haagse partijgenoten ervan te overtuigen dat de plannen schandalig zijn: "De SP zal samen met de PvdA, D66 en GroenLinks een eigen wet indienen om het GVB, de RET en de HTM te kunnen behouden. Dat is dé kans om te zorgen dat we ook de in de toekomst goed openbaar vervoer kunnen organiseren in de drie grote steden. Want dat verdient de reiziger én het personeel!"