Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Veerpont De Woude 8 juni dag uit de vaart

Publicatiedatum : 10 mei 2011

De behoefte aan een directe kanaalverbinding tussen de Markervaart en het Noordhollands Kanaal leidde in de negentiende eeuw tot het graven van het kanaal door de Kogerpolder. Hierdoor werd De Woude een eiland.

Veerpont De Woude, die het eiland de Woude met het vasteland verbindt, gaat op woensdag 8 juni een hele dag uit de vaart in verband met een periodieke inspectie van de onderkant van het schip. De komende weken kunnen gebruikers van de pont enig oponthoud ondervinden als gevolg van kleine onderhoudswerkzaamheden die worden uitgevoerd.

In april is de pont gecontroleerd en gekeurd door de scheepvaartinspectie. Het schip is veilig bevonden maar door het vele gebruik is het nu de hoogste tijd voor wat kleine onderhoudsklussen en een periodieke inspectie van de onderkant van de pont. Het klein onderhoud betreft zaken als de controle van de brandblussers en de reddingsmiddelen en het schoonmaken van het brandstofsysteem. Wij voeren deze werkzaamheden de komende weken uit. Om de overlast tijdens de spits te beperken, zorgen we ervoor dat de pont iedere dag tussen 7.00 en 9.00 uur volgens de reguliere dienstregeling blijft varen. De werkzaamheden beginnen pas na 9.00 uur. Tijdens de werkzaamheden blijft de pont zoveel mogelijk varen, maar incidenteel moet het schip voor bepaald onderhoudswerk een half uur aan de wal blijven liggen. Dat betekent helaas extra wachttijd voor de gebruikers.

Pont op de helling

De pont is inmiddels 13 jaar oud en moet daarom voor een periodieke droge inspectie naar Firma Brouwer, een scheepswerf in Zaandam. Op 8 juni rond 5 uur (ochtend) gaat de pont uit de vaart en wordt hij op een oplegger getakeld. In Zaandam gaat het schip op een scheepshelling zodat de onderkant kan worden geïnspecteerd en de dikte van het onderschip kan worden gemeten. Bewoners worden tijdelijk overgezet met een motorboot. Momenteel treffen we hier samen met de gemeente Castricum alle voorbereidingen voor. Op 9 juni vaart de pont weer.

Houd voor meer informatie deze website en die van de gemeente in de gaten. Ook in de plaatselijke huis-aan-huiskranten zal hier meer over bekend worden gemaakt.