Vrije Universiteit Amsterdam

Regionale dimensies van monetair beleid in Indonesië


* Startdatum: 08-06-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Regional Dimensions of Monetary Policy in Indonesia


* Spreker: M.M. Ridhwan


* Promotor: prof.dr. P. Nijkamp prof.dr. P. Rietveld


* Onderdeel: Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde


* Wetenschapsgebied: Economie


* Evenementtype: Promotie

In Indonesië bestaan substantiële verschillen tussen regionale rentestanden. Deze verschillen kunnen voor een deel worden verklaard door risicofactoren, operationele kosten, schaalvoordelen en marktconcentratie, maar worden deels ook veroorzaakt door regiospecifieke eigenschappen. Hieruit blijkt dat de Indonesische kredietmarkt geografisch gesegmenteerd is. Dit is een van de conclusies uit het promotieonderzoek van Masagus Ridhwan.

Monetair beleid is structureel ontworpen voor beleidsdoelstellingen op het niveau van een land of een monetaire unie. De deelnemende economieën kunnen echter sterk van elkaar verschillen, waardoor monetair beleid kan leiden tot asymmetrische schokken tussen regio's en tot herverdelende effecten. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de economie als geheel gebaat is bij een restrictiever monetair beleid, terwijl de perifere regio's juist last hebben van een hogere rentestand en een lagere geldhoeveelheid.

Ridhwan onderzocht het belang van geografie in regionale financiële markten en de invloed van monetair beleid op regionale groei, door middel van een literatuurstudie en empirisch econometrisch onderzoek. Uit zijn analyse van bestaande literatuur blijkt dat de verschillen in de manier waarop regio's reageren op monetair beleid vooral worden veroorzaakt door de sectorale samenstelling en de financiële structuur van de regio's. Hij vond in een empirisch onderzoek naar de regionale gevolgen van monetair beleid in Indonesië hier ook overtuigend bewijs voor.

Meer informatie over het proefschrift via VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam