Gemeente Soest

Starterslening weer van start


1 juni 2011

Met ingang van 8 juni 2011 is het voor inwoners in de gemeente Soest weer mogelijk een starterslening aan te vragen. De gemeente wil op deze manier starters die voor het eerst een woning willen kopen een financieel steuntje in de rug geven.

Zij kunnen maximaal EUR 25.000 euro lenen terwijl de maximale verwervingskosten (koopsom plus bijkomende kosten) EUR 250.000 mogen bedragen. De gemeente stelt in totaal ruim 3 honderdduizend euro beschikbaar voor starters.

De gemeenteraad van Soest heeft op 25 mei 2011 unaniem ingestemd met het voorstel van het college om de starterslening nieuw leven in te blazen.

De gemeente wil met de regeling de toegang voor starters tot de woningmarkt bevorderen. Zonder financiële steun blijkt het voor een aanzienlijk deel van de starters op de woningmarkt onmogelijk om een woning te kopen in Soest. Het vergroten van de toegankelijkheid van de woningmarkt bevordert daarnaast ook de doorstroming.

Kopers laten immers in een groot deel van de gevallen een zelfstandige woning achter terwijl verkopers weer een stap kunnen maken op de woningmarkt.

Voorheen werd de starterslening aangeboden door een samenwerkingsverband tussen rijk, provincie en gemeente. De nieuwe regeling is daarentegen geheel gemeentelijk. Wel wordt er financieel bijgedragen door de in Soest actieve woningcorporaties, te weten Portaal, De Alliantie en SBBS. Bij verkoop van een woning die in bezit is van één van de corporaties dragen deze partijen EUR 2.000 bij in de betreffende lening.

Aanmeldingsformulieren zijn vanaf 8 juni af te halen op het gemeentehuis. Meer informatie kunt u verkrijgen door uw vragen te sturen naar starterslening@soest.nl.