Stichting Aids Fonds

VN bijeenkomst 8-10 juni 2011: nieuwe afspraken over wereldwijde strijd tegen aids


01-06-2011

Dit jaar is het precies dertig jaar geleden dat het hiv-virus werd ontdekt. Sindsdien zijn er meer dan 60 miljoen mensen met het virus besmet, waarvan de helft is overleden. Aan de andere kant heeft de wereld nog nooit zo snel en daadkrachtig op een nieuwe ziekte gereageerd. Door investeringen van de afgelopen jaren, en recente medische doorbraken lijkt de wereld na dertig jaar aidsbestrijding eindelijk in staat de epidemie te keren: het aantal mensen op behandeling is in vijf jaar tijd verdertienvoudig en het aantal nieuwe besmettingen onder jongeren neemt af.

De successen die nu worden geboekt kunnen wel eens de grootste omslag in de strijd tegen aids beteken sinds de ontdekking van hiv-combinatie therapie in 1996. Dit momentum lijkt echter verloren te gaan door afnemende aandacht voor aidsbestrijding. Voor het eerst bezuinigen donorlanden in 2010 op internationale aidsbestrijding.

Welke kant het opgaat met de internationale aidsbestrijding zal komende week blijken in New York, als van 8-10 juni wereldleiders bij elkaar komen om afspraken te maken over de strijd tegen aids. Deze VN bijeenkomst zou wel eens een grote historische waarde kunnen krijgen; hét moment waarop de wereld de aidsepidemie voorgoed wist te keren, of het moment waarop wereldleiders de ingezette bezuinigingen voorzetten.

UNGASS 2011
In 2006 hebben wereldleiders afgesproken dat iedereen met hiv toegang moet kunnen krijgen tot medicijnen. Concreet betekende dit dat in 2015 13 miljoen mensen met hiv behandeling krijgen. De wereldwijde verspreiding van hiv/aids ging echter sneller: nu al hebben 16 miljoen mensen hiv-behandeling nodig. Slechts 6 miljoen mensen krijgen deze ook daadwerkelijk.

Van 8-10 juni komen wereldleiders opnieuw bijeen om afspraken te maken over de strijd tegen hiv/aids. De High Level Meeting (HLM) over hiv/aids van de Verenigde Naties vindt plaats in New York. De VN-landen sluiten dan opnieuw een contract met elkaar af over de strijd tegen aids.

De commitments die gemaakt zijn in de Political Declaration on HIV/AIDS worden hernieuwd: de Comprehensive AIDS review 2011. Dat wordt gegoten in de vorm van een document dat de komende jaren over de hele wereld als uitgangspunt kan worden genomen om de aidsbestrijding te versterken/verbeteren. En overheden zeker van landen die mede ondertekend hebben - kunnen met beroep op dat document verantwoordelijk gehouden worden voor wat zij doen op het terrein van aidsbestrijding.

Het Aids Fonds en de Hiv Vereniging Nederland zijn aanwezig bij UNGASS.