Gemeente Soest

Werk in uitvoering aan voorbeeldwoning EURnergiek Soest


1 juni 2011

Op 8 juni wordt gestart met het toepassen van de eerste energiebesparende maatregelen aan de voorbeeldwoning in Soest. Dit huis aan de Gustaaf Gelderhof is gebouwd in de jaren zeventig en wordt grondig geïsoleerd. Zo komt er onder andere nieuwe isolatie onder de vloer en aan de gevel.

Na afronding van de verbouwing zijn de ervaringen van bewoners Henriëtte de Vries en Wim Jansen terug te zien in een speciaal filmpje op Energiek Soest.

De voorbeeldwoning maakt onderdeel uit van de campagne EURnergiek Soest. Gedurende de komende drie jaar worden in deze voorbeeldwoning verschillende energiebesparende maatregelen genomen om van een energielabel D (energie onzuinig) naar een energielabel A (energie zuinig) te gaan.

Op 8 juni wordt als eerste gestart met het aanbrengen van isolatie. Het aanbrengen van isolatie kan op verschillende plaatsen in huis. Gedacht kan worden aan muur-, dak- , vloer-, leiding- gevelisolatie of HR++ glas. Isoleren levert bij veel huizen de grootste energiebesparing op, minder energiekosten en een prettiger wooncomfort.

Van alle stappen die genomen worden, zoals het opvragen van offertes, het regelen van een aannemer, tot aan de verbouwing doen de bewoners van de voorbeeldwoning verslag op de website Energiek Soest.

Andere inwoners uit Soest en Soesterberg kunnen op die manier zien en lezen wat er allemaal komt kijken bij het treffen van energiebesparende maatregelen in huis. Na de zomervakantie organiseert de gemeente samen met de huiseigenaren van de voorbeeldwoning een inloop waarbij belangstellenden het resultaat van de verbouwing met eigen ogen kunnen bewonderen.

Voor het treffen van energiebesparende maatregelen in een eigen woning kan overigens sinds 30 mei 2011 weer gebruik gemaakt worden van de Rijkspremie Meer Met Minder. Met deze regeling kunnen inwoners die hun woning met 1 of 2 labels energiezuiniger maken, een premie aanvragen van 300 of 750 euro.

De gemeente Soest heeft voor inwoners een duurzaamheidslening in het leven geroepen. Inwoners die energiebesparende maatregelen willen nemen in hun woning kunnen op die manier tegen een aantrekkelijk bedrag geld lenen via de gemeente. Informatie over deze regelingen is ook te vinden op Energiek Soest.