Gemeente Schagen

Uurtarieven Huishoudelijke Hulp 2011

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft als voornaamste doel: meedoen aan de maatschappij. Helaas is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wanneer het u niet meer lukt om zelfstandig uw huishouden te voeren, dan kunt u een aanvraag doen voor hulp bij het huishouden.

Hulp bij het huishouden
Een hulp bij het huishouden is hulp bij bijvoorbeeld schoonmaken, boodschappen doen en de was doen. Bij het vaststellen van de aanspraak op hulp bij het huishouden wordt allereerst bezien of en in hoeverre eventueel andere personen binnen de leefeenheid zelf de problemen kunnen oplossen. We noemen dit de gebruikelijke zorg.

Â

Hoe ontvangt u de voorziening

Komt u in aanmerking voor huishoudelijke hulp, dan kunt u ervoor kiezen:


* om zorg in natura te ontvangen. Dat betekent dat de gemeente u aanmeldt

bij een zorgaanbieder, of


* om de hulp zelf te regelen met een perÂsoonsgebonden budget (pgb).

Zorg in natura

De gemeente heeft contracten afgesloten met een aantal aanbieders van huishoudelijke hulp. U kunt daaruit zelf uw keuze maken.

Â

Soort Huishoudelijke Hulp Natura

Bedrag uurtarief*

HH1 Natura

⬠20,40

HH2 Natura

⬠24,47


*Bovenstaande uurtarieven van Zorg in natura gelden vanaf 1 januari 2011

Â

Persoonsgebonden budget (PGB)

Met een persoonsgebonden budget (pgb) voor huishoudelijke hulp kunt u iemand inhuren die u helpt in het huishouden. Dat kan een professionele kracht zijn, maar ook een kennis of familielid. Met een pgb krijgt u een bedrag van de gemeente om zelf huishoudelijke hulp te regelen. De gemeente bepaalt de hoogte van dit bedrag. Dit bedrag is afhankelijk van uw indicatie en het aantal uren. Gemeenten hebben besloten dat compensatie bij hulp in het huishouden kan bestaan op twee niveaus:


- Huishoudelijke werkzaamheden (HH1)

HH1 is hulp in de huishouding bij niet complexe situaties, als u alleen iemand nodig heeft die komt schoonmaken, de boodschappen doet en de was weg werkt.

Â


- Organisatie van het huishouden (HH2) HH2 wordt geïndiceerd bij complexere situatie, als u niet meer in staat bent uw eigen huishouden te sturen en te overzien. Dus als u hulp nodig heeft bij de dagelijkse organisatie van het huishouden, bij de verzorging van andere gezinsleden en bij het koken voor het gezin.

Â

Soort PGB

Bedrag uurtarief*

HH1 PGB

⬠20,40

HH2 PGB

⬠24,47


* Bovenstaande uurtarieven van het PGB gelden vanaf 1 januari 2011.

Â

Eigen bijdrage
Voor hulp in het kader van de Wmo moet u een eigen bijdrage betalen. De eigen bijdrage wordt door het CAK (Centraal Administratie Kantoor) vastgesteld en achteraf geïnd. De hoogte van die eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en van een eventuele andere eigen bijdrage volgens de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Als u een persoonsgebonden budget ontvangt is daar de eigen bijdrage niet op ingehouden. U ontvangt hiervoor een nota van het CAK. Bij het Loket Schagen kunt u een folder van het CAK krijgen. Hierin leest u alles wat u moet weten van de eigen bijdrage.Â

Ook op de website van het CAK (www.hetcak.nl) kunt u informatie vinden over de eigen bijdrage.

Â

Contact met het Loket Schagen

Voor al uw vragen over de Wmo kunt u terecht bij het Loket Schagen: het loket voor wonen, welzijn en zorg van de gemeente Schagen. Het Loket Schagen is telefonisch bereikbaar onder nummer 0224-210400 en per e-mail: loketschagen@schagen.nl. Het Loket Schagen is geopend op alle werkdagen van 08.00 tot 12.00 uur en woensdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. Dinsdagavond tussen 18.15 uur en 19.45 uur (alleen op afspraak).

Â